Uitgemaakt voor Zwarte Piet

Helmond Sport onderzoekt racistisch incident bij wedstrijd tegen Jong PSV

30 november 2019 13:19 Aangepast: 30 november 2019 13:22
Sekou Sidibe (rechts) tijdens de wedstrijd tegen Helmond Sport Beeld © Getty Images

Helmond Sport doet onderzoek naar een mogelijk racistisch incident tijdens het verloren thuisduel met Jong PSV (2-3) in de eerste divisie. De club heeft inmiddels contact opgenomen met de KNVB en de leiding van de tegenstander uit Eindhoven.

Helmond Sport belooft maatregelen als supporters zich inderdaad hebben misdragen tegenover Sekou Sidibe, een donkere aanvaller van Jong PSV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jong PSV-uitblinker boos na racistische opmerking op bezoek bij Helmond Sport

Sidibe scoorde tweemaal en verklaarde na afloop dat hij vanaf de tribune was uitgemaakt voor Zwarte Piet. Scheidsrechter Sam Dröge heeft bij de KNVB melding gemaakt van het incident.

Tegen optreden

"Helmond Sport staat volledig achter het gezamenlijk statement dat het Nederlands betaald voetbal heeft gemaakt", laat de club weten. "Wij zijn tegen iedere vorm van geweld, racisme en discriminatie. Wij gaan er alles aan doen om snel scherp te krijgen wat er nu exact is gebeurd."

"Inmiddels hebben wij contact met PSV en de KNVB hierover. Mocht uit dit onderzoek blijken dat er inderdaad iets gebeurd is wat niet mag en wat wij ook niet willen, dan zullen wij hier zeker tegen optreden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan tegen racisme in voetbal: slimme camera's, een app en een campagne

Actieplan KNVB

De afgelopen weken was er veel aandacht voor racisme in het Nederlandse voetbal. Ahmad Mendes Moreira werd tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior onheus bejegend door supporters van Den Bosch. Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

De Nederlandse overheid en de KNVB zullen eind januari een gezamenlijke aanpak tegen racisme presenteren. Daarin zullen meerdere maatregelen aangekondigd worden tegen racisme en discriminatie in de stadions.

Jeugdspelers maken statement tegen racisme

"Ga terug naar je land, hebben jullie wel een paspoort?" Zelfs jeugdspelers van de Amsterdamse voetbalcub Zeeburgia horen dit helaas te vaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore