Bizar

Nederlandse 'spookvoetballer' geeft fraude toe

18 augustus 2020 12:01 Aangepast: 18 augustus 2020 15:59

De naam Bernio Jordan Enzo Verhagen zal bij weinig voetballiefhebbers een belletje doen rinkelen, maar achter de 25-jarige Nederlander gaat een bizar verhaal schuil. Vandaag heeft hij toegegeven schuldig te zijn aan fraude.

Dat deed hij voor de Deense rechtbank. De vraag van de rechter was of Verhagen een oplichter of een profvoetballer was. De zogenaamde voetballer gaf toe dat eerste te zijn. Hem werd daarom een boete opgelegd van tweeduizend euro. Wel blijft hij nog vast zitten vanwege geweld tegen zijn ex-vriendin. Verhagen gaat niet in beroep. 

Bizar verhaal

Het bizarre verhaal begon een aantal jaren geleden. Toen maakte Verhagen de opmerkelijke overstap van de Nederlandse Derde Klasse amateurs naar het profvoetbal in Transnistrië. VICE Sports kreeg daar lucht van en besloot achter het verhaal aan te gaan. Vervolgens werd het alsmaar vreemder en vreemder. 

VICE nam een podcast op met de voetballer, maar vervolgens kwamen er berichten binnen dat Verhagen een oplichter zou zijn. Toen hij hiermee geconfronteerd werd ontkende hij, maar het leed leek op dat moment al geleden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teun en Tom waren ineens international van Bonaire

Vreemde loopbaan

Wie de loopbaan van Verhagen bekijkt, proeft dat er iets niet klopt. Zo tekende hij bij Cape Town City, een serieuze club in Zuid-Afrika. Zonder ook maar één wedstrijd te spelen vertrok hij een maand later alweer. Audax Italiano in Chili, uitkomend op het hoogste niveau, nam Verhagen onder contract. Daar vertrok hij eveneens zonder speelminuten.

Uiteindelijk kwam het Deense Viborg FF begin november 2019 met het nieuws dat het een Nederlandse voetballer had weten te strikken. Namelijk Verhagen. In Denemarken werd al snel duidelijk dat er iets niet helemaal klopte aan de Nederlander. Zo kwamen zij berichten tegen uit Chileense media waarin Verhagen werd verdacht van het mishandelen van zijn toenmalige vriendin. 

Contact

Volgens Verhagen klopt er niets van die beschuldigingen. In een interview met de Chileense pers noemt hij racisme de werkelijke reden dat hij uit Chili vertrokken is. VICE wil opheldering en zoekt contact met Verhagen. Hij wil met rust gelaten worden en weigert te praten. 

Na wat navraag blijkt Verhagen ook niet over de kwaliteiten van een profvoetballer te beschikken. Bij zijn oude club Den Dungen zou hij amper zijn opgevallen in de Derde Klasse. Ook een voormalig medespeler van Cape Town City is duidelijk. "Voetballend was het helemaal niks. Hij werd bij ons buiten de training gelaten. Na een aantal trainingen te hebben toegekeken, hebben ze hem bij ons weggehaald en bij Jong gezet. Daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saïd Ali Hussein: Van de Kelderklasse naar de Afrika Cup

Vreemd verhaal

In Denemarken valt het een journaliste direct op dat er iets niet klopt. Zo zou Verhagen hebben gezegd dat hij bij twee Deense clubs al op proef was geweest. Navraag leert dat die clubs niet van het bestaan van de beste man afweten. In een interview in Denemarken zegt Verhagen vervolgens dat hij zes jaar bij Willem II heeft gespeeld. Onderzoek van VICE leert dat het slechts om één jaar ging in een ver verleden.

Uiteindelijk komt in het Deense Politiken een verhaal naar buiten dat Verhagen zich eerder voordeed als speler van FC Kopenhagen en op die manier een vrouw zou hebben verleid om haar vervolgens te bestelen. 

Viborg

Ook bij Viborg FF kunnen ze een aardig woordje meepraten. De Deense club diende een strafrechtelijke klacht in tegen de Nederlandse 'spookvoetballer' Verhagen en diens zaakwaarnemers. De 25-jarige Verhagen zou zich voorgedaan hebben als profvoetballer, maar bleek dat in werkelijkheid helemaal niet zijn.

Verhagen arriveerde in oktober vorig jaar in Viborg, maar hij werd snel van het trainingsveld gehaald wegens een gebrek aan voetbalcapaciteiten. Verhagen wordt uiteindelijk opgepakt, maar weet in december 2019 te ontsnappen. Na een zoektocht van 12 uur vindt de politie hem terug. Vandaag stond dan eindelijk de rechtszaak op het programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oudste voetballer van Engeland (83) op zoek naar nieuwe club

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore