Ophef

Van Basten maakt excuses voor nazigroet: 'Misplaatste grap'

23 november 2019 20:41 Aangepast: 24 november 2019 08:01
Beeld © ANP

Op sociale media is ophef ontstaan over een interview van FOX Sports met de Duitse trainer van Heracles Almelo. Na afloop van dat Duitstalige gesprek riep analist Marco van Basten vanuit de studio 'Sieg Heil'. Sieg Heil ("Heil aan de overwinning") is een groet die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in nazi-Duitsland.

De voormalige topspits en oud-bondscoach van Oranje bood later excuses aan voor wat hij een 'misplaatste grap' noemde. "Het was niet de bedoeling om mensen te shockeren, dus excuses hiervoor."

Verontwaardiging

Op sociale media zorgen de beelden voor verontwaardiging, te meer omdat alle clubs in het betaald voetbal dit weekend een statement maken tegen racisme en discriminatie.

Aanleiding voor dat statement is het incident bij de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior van afgelopen zondag. Voetballer Ahmad Mendes Moreira van de Rotterdammers werd toen racistisch bejegend door Den Bosch-supporters.

Bekijk hier de beelden van het opmerkelijke incident:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Excelsior-speler Mendes Moreira doet aangifte tegen supporters FC Den Bosch

Ongepast

"De opmerking van Marco was ongepast. Hij heeft daar zojuist ook live op zender zijn excuses voor aangeboden", zegt een woordvoerder van FOX Sports. Ook de zender gaat door het stof. "FOX Sports is van mening dat de opmerking ongepast was. Niet alleen vandaag, maar iedere dag. Marco vindt dat ook en biedt daarvoor zijn excuses aan, en de zender ook."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore