Groot probleem

Racisme op amateurvelden: 'Van het veld stappen wordt bestraft'

21 november 2019 10:06 Aangepast: 21 november 2019 10:23
Beeld © Peter Lous/Soccrates/Getty Images

Het incident bij de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior heeft veel stof doen opwaaien in Nederland. Het Nederlands elftal gaf bijvoorbeeld aan bij racisme van het veld te stappen. Voor amateurclubs is dat een stuk lastiger.

Dat zegt Arjan Vos, voorzitter van voetbalclub MULO uit Helmond, tegenover het Eindhovens Dagblad. "Als een speler van ons wordt gediscrimineerd, dan stappen we van het veld. Maar het gevolg is dan dat wíj vaak worden gestraft door de KNVB." 

Vorige maand maakte Vos het nog mee dat een donkere jeugdspeler werd uitgescholden. Het incident vond plaats in een uitwedstrijd. "Als onze jeugdteams de dorpen in de regio bezoeken, dan krijgen ze wel vaker met discriminatie te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Den Bosch heeft spijt van reactie na racisme: 'Het was een blunder'

Excuses 

De dader was een jeugdspeler van vv Mariahout. Hij kreeg overigens geen straf voor zijn daad. Een poging tot excuus was voldoende. "Aan een excuus had de speler van MULO geen behoefte. Onze clubscheidsrechter heeft geen melding gemaakt op het wedstrijdformulier voor de KNVB. Waarom niet? Dat belandt digitaal bij de tuchtcommissie en ga je weer een hoop naar boven halen. Wij vonden het op dat moment ook niet meer nodig, na die spijtbetuiging", zegt Jack van Rossum van Mariahout.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje maakt statement tegen racisme: 'Genoeg is genoeg'

Oplossing

Ook andere amateurclubs herkennen het probleem. Zij hopen op een oplossing vanuit de KNVB. "Ik vind dat de KNVB met een heldere richtlijn moet komen als er sprake is van racisme. Wij gaan niet wachten, we gaan zelf kijken hoe we moeten handelen bij gevallen van racisme. Nu heb ik nog geen kant en klare oplossing voor zo’n situatie. Er is wel wat informatie vanuit de KNVB, maar geen concreet plan", zegt Rob Retel, voorzitter van Woenselse Boys uit Eindhoven. 

Bij het Eindhovense RPC nemen ze, ondanks eventuele sancties vanuit de KNVB, een duidelijk standpunt in. "Ik zou het toejuichen als teams van ons van het veld stappen wanneer ze onheus bejegend worden. Volgt er dan een boete? Dan nemen wij die voor onze rekening. Je kunt wel richtlijnen opstellen, maar iedereen interpreteert die anders. Dat is een grijs gebied."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore