Ga naar de inhoud
Voetbal

'Kansspelautoriteit wil aanpassing zien in FIFA Ultimate Team'

Beeld © Youtube: REEV

De Kansspelautoriteit werkt aan maatregelen tegen EA Sports, de maker van de FIFA-games. In het voetbalspel zitten volgens de autoriteit verborgen gokelementen. EA weigert tot op heden om ze er in Nederland uit te halen.

Dat meldt de NOS vanochtend. Bronnen hebben bevestigd dat de toezichthouder en EA Sports over de kwestie in gesprek zijn.

Ultimate Team

In de game kan men de populaire FIFA Ultimate Team-kaarten kopen met fictief geld of betaalde FIFA Points. Wanneer men zo’n pakketje met kaarten koopt is het niet duidelijk wat ze uit de pakjes krijgen.

Dat is volgens de wet dan ook niet het probleem. Wat niet mag is dat je de kaartjes via een omweg kunt verkopen. ''De inhoud van de kaarten is op die manier in geld om te zetten en dat maakt het volgens de Kansspelautoriteit gokken. Daarnaast zou het jonge spelers kunnen aanzetten om later echt te gaan gokken'', schrijft de NOS.

Op verschillende sites zijn FIFA Ultimate Team-kaarten te koop. Op deze site lopen de prijzen zelfs op tot meer dan 1000 euro. 

Onderzoek

De Kansspelautoriteit wil niet bevestigen dat er een onderzoek naar gamemaker EA Sports loopt. De toezichthouder mag geen namen van bedrijven publiceren als de procedure nog niet is afgerond. De Kansspelautoriteit kan uiteindelijk een boete opleggen of een last onder dwangsom. De boete kan maximaal 10 procent van de omzet van het bedrijf zijn.

Wat
lees ook:
Wat gebeurde er met de beste speler van FIFA 2003?

5 miljard euro

EA Sports haalt veel geld binnen met FIFA Ultimate Team. Het Amerikaanse bedrijf haalt jaarlijks zo’n 5 miljard euro (!) binnen, waarvan 1 miljard komt uit pakketjes van FIFA Ultimate Team. Daar wordt zelfs meer mee verdiend dan met de verkoop van de FIFA-games zelf.

Hans
lees ook:
Hans de Noteboom: De vergeten vedette uit de FIFA-games