Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
THEO'S ELF TEGEN ESTLAND

'Als Davy, Gini en Frenkie niet spelen, ga ik niet kijken!'

19 november 2019 07:22 Aangepast: 19 november 2019 12:01
Wijnaldum en Frenkie de Jong Beeld © Pro Shots / Action Images

Het Nederlands elftal speelt vanavond de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Omdat het EK van 2020 al is gehaald, kan Ronald Koeman ervoor kiezen om andere spelers aan het werk te zien. Europa League-analist Theo Janssen geeft alvast een voorzet op de bondscoach, zijn oude trainer, en stelde zijn basiself samen.

Keeper: Jasper Cillessen

"Ik zou nu niet ineens een andere doelman opstellen. Jeroen Zoet zit in een mindere fase en Marco Bizot zat er in eerste instantie niet eens bij. Dus voor hem kiezen zou raar zijn. En het is ook niet zo dat Cillessen er helemaal niets van kan of zo. Hij speelt degelijk, maakt geen grote fouten en pakt in mijn ogen wat-ie moet pakken. De penalty's? Specialisten zullen altijd tegen Jasper scoren, omdat zij wachten op wat een keeper doet. En Jasper ligt nu eenmaal snel. Tegen spelers die van te voren een hoek kiezen, maakt hij wel degelijk kans."

Rechtsback: Denzel Dumfries

"Als ik maar de Denzel zie van toen hij net bij PSV kwam. De rechtsback die ergens kómt, in plaats van er gaat stáán. Van Dumfries als rechtsbuiten ben ik namelijk niet gecharmeerd. Hij moet het juiste moment kiezen en met veel energie over zijn tegenstander heen gaan. Omdat we tegen Estland veel in de aanval zullen zijn en Denzel veel kansen krijgt om mee op te komen, kies ik voor hem. Joël Veltman kun je opstellen als je defensief beter wilt staan."

Rechter centrale verdediger: Matthijs de Ligt

"Zonder enige twijfel. Hij moet altijd spelen, ook als het nergens meer over gaat. Bovendien krijgt Matthijs door de afwezigheid van Virgil van Dijk de kans om van achteruit meer de leiding te nemen. Ik vind dat hij nog meer mag proberen ballen vooruit te spelen. Tegen Noord-Ierland gebeurde dat toch te weinig."

Linker centrale verdediger: Nathan Aké

"Als Stefan de Vrij fit was geweest, had ik hem op deze plek neergezet. Maar in dit geval zou ik voor een linkspoot in het centrum kiezen. Aké laat het in Engeland, toch een behoorlijk niveau, zien en mocht al invallen bij Oranje. Dat deed hij prima."

Linksback: Daley Blind

"Waarom niet centraal? Daley is de eerste keuze als linksback. Ik zou zoveel niet wisselen in de verdediging. Twee posities, Dumfries en Aké, is genoeg. Als Blind rust wil, is Patrick van Aanholt een goed alternatief. Hij is lekker aanvallend, gooit er veel energie tegenaan en kan nog een doelpunt maken ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wie het weet mag het zeggen: kan Oranje beter eerste of tweede worden?

Rechter middenvelder: Davy Pröpper

"Kan verdedigen, een speler aan het werk zetten en met zijn passing mensen uitspelen. Davy versnelt het spel en vindt tussen de linies de ruimte. Hij moet gewoon altijd naast Frenkie de Jong staan. Frenkie is de lopende man, Pröpper de passende. Ik snap dat Marten de Roon het redelijk gedaan heeft en een trainer altijd op hem kan bouwen, maar aan de bal is De Roon beperkter dan Pröpper. Davy hoort echt thuis in de discussie over wie in Oranje op het middenveld moeten spelen."

Centrale middenvelder: Georginio Wijnaldum

"Met hem is mijn favoriete middenveld compleet. Als Pröpper, Wijnaldum en Frenkie niet spelen, ga ik niet kijken! Het moet een leuke wedstrijd worden tegen Estland en dat zie ik wel gebeuren met deze drie. Zij vullen elkaar goed aan. Wijnaldum kan daarnaast ook nog scoren."

Linker middenvelder: Frenkie de Jong

"Staat buiten kijf en niet ter discussie. Een liefhebber die altijd wil spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Van der Meijde: 'Verrassen met Boadu!'

Rechtsbuiten: Calvin Stengs

"Een jongen die fris in zijn hoofd is en als de brandweer zal willen gaan, omdat hij zich wil bewijzen. Steven Berghuis? Had moeite, hij liep tegen Noord-Ierland overal en nergens. Misschien omdat Steven bij Feyenoord gewend is om de bal op te halen en het spel daar te bepalen, maar dat hoeft niet bij Oranje. Frenkie en Pröpper krijgen de bal ook wel naar voren. Daarom verdient Stengs nu een kans."

Spits: Myron Boadu

"Ik denk dat we Ryan Babel niet meer op die positie moeten neerzetten. Ryan werkte hard en deed zijn best tegen Noord-Ierland, maar hij heeft meer ruimte nodig. Boadu heeft bij AZ laten zien daar wel goed mee om te kunnen gaan. Trouwens, als Memphis fit is, moet hij spelen. Hij heeft er mede voor gezorgd dat we weer naar een EK gaan. Memphis is onze nummer 1."

Linksbuiten: Quincy Promes

"Hij doet het goed bij Ajax en zit in een flow. Ik vond hem ook heel bedrijvig tegen Noord-Ierland. Daarnaast hebben we ook niet zoveel keuze meer. Dat zal veranderen als Babel, Donyell Malen en Steven Bergwijn weer inzetbaar zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore