Mendes Moreira

FC Den Bosch heeft spijt van reactie na racisme: 'Het was een blunder'

18 november 2019 14:20 Aangepast: 18 november 2019 15:52
Mendes Moreira wordt gesteund door medespelers. Beeld © ANP

FC Den Bosch gaat een dag na de pijnlijke racistische leuzen in het eigen stadion door het stof. "De reactie was een blunder. We hebben de plank volledig misgeslagen." De club biedt zijn excuses aan 'en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira'.

"We zijn diep geschrokken naar aanleiding van de gesprekken, die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen", schrijft de club in een statement. "Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune."

Kraaiengeluiden

In een eerste reactie had de club nog gezegd dat het zou gaan om kraaiengeluiden, in plaats van racistische leuzen. De kraaiengeluiden worden geuit aan spelers van de uitclub die aan de bal komen. Die traditie stamt uit de tijd waarin Hans Kraaij Junior voor de club speelde.

De trainer van de club, Erik van der Ven, is vandaag naar Rotterdam gereden om zijn excuses aan te bieden aan Mendes Moreira. "Hij ging voor excuses, en om de lucht te klaren", laat een woordvoerder van de club weten. Van der Ven noemde de speler gisteren 'een zielig mannetje'. Later had hij er spijt van dat hij dat had gedaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wijnaldum geraakt na racisme bij Den Bosch: 'Hoe haal je het in je hoofd'

Wat is er gebeurd? 

Ahmad Mendes Moreira werd gistermiddag onheus bejegend door supporters van Den Bosch tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

Trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch heeft spijt van zijn eerdere uitspraken over racistische spreekkoren bij de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In een eerste reactie wilde Van der Ven niets over het incident zeggen, behalve dat hij zich achter het statement van de club schaarde. Later liet hij weten dat hij 'absoluut tegen racisme is'.

Van der Ven wilde in eerste instantie niet inhoudelijk reageren, maar liet gisteravond telefonisch aan FOX Sports weten dat Mendes Moreira op zijn steun kan rekenen. "De emoties van Mendes Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raken mij ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM doet eigen onderzoek naar racisme bij FC Den Bosch

FC Den Bosch gaat verder onderzoek doen naar wat er feitelijk is gebeurd 'en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen'.

Ook gaat de club 'actief op zoek naar manieren om de misstanden grondig aan te pakken en uit te bannen'. De club komt in de loop van de week met een eerste actieplan.

Reactie minister

Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt dat de KNVB meer moet meer doen tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Hij heeft 'met afgrijzen kennis genomen' van de racistische spreekkoren.

Grapperhaus wil dat de KNVB 'meer concrete acties' onderneemt tegen 'dit kwaad', schrijft hij aan de bond. Hij vindt dat 'dit onderwerp hoog op de prioriteitenlijst' van de voetbalbond moet komen wil daarover met de bond in gesprek.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook :

Het antwoord op racisme? 'Je moet ze een stomp geven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore