Racisme

Wijnaldum geraakt na racisme bij Den Bosch: 'Hoe haal je het in je hoofd'

18 november 2019 13:55 Aangepast: 18 november 2019 15:39

Georginio Wijnaldum heeft geen goed woord over voor de situatie rondom de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior van gisteren. Ahmad Mendes Moreira kreeg daar racistische leuzen naar zijn hoofd geslingerd. Volgens Wijnaldum is het een maatschappelijk probleem en heeft FC Den Bosch de situatie volledig verkeerd aangepakt.

De middenvelder van Liverpool is zichtbaar boos als hij over het incident spreekt. "Persoonlijk kwam dit heel hard aan, omdat ik niet had verwacht dat dit in Nederland zou gebeuren. Ik ben heel erg geschokt."

"Hoe er daarna mee omgegaan is vind ik persoonlijk heel kwalijk. Niet alleen van de trainer, maar ook van de club. Maar wat kan ik doen? Het is een maatschappelijk probleem", gaat Wijnaldum verder.

'Keihard optreden'

Wijnaldum: "Ik vind dat wij als spelers elkaar moeten steunen, maar je kunt als speler niet veel doen. Het is ook iets voor de politiek, er moet keihard opgetreden worden."

Wat is er gebeurd? 

Ahmad Mendes Moreira werd gistermiddag onheus bejegend door supporters van Den Bosch tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

Trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch heeft spijt van zijn eerdere uitspraken over racistische spreekkoren bij de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In een eerste reactie wilde Van der Ven niets over het incident zeggen, behalve dat hij zich achter het statement van de club schaarde. Nu laat hij weten dat hij 'absoluut tegen racisme is'.

Van der Ven wilde in eerste instantie niet inhoudelijk reageren, maar liet gisteravond telefonisch aan FOX Sports weten dat Mendes Moreira op zijn steun kan rekenen. "De emoties van Mendes Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raken mij ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM doet eigen onderzoek naar racisme bij FC Den Bosch

Hitlergroet

Naast het racisme vanaf de tribunes was er ook een man te zien die een Hitlergroet bracht. Wijnaldum snapt daar niets van. "Hoe haal je het in je hoofd? Je voorouders hebben jarenlang voor je gevochten, zodat je een vrij leven kan hebben. Respectloos. Dat kan niet vind ik, daar moet keihard worden ingegrepen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het antwoord op racisme? 'Je moet ze een stomp geven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore