Racisme

Trainer Den Bosch: 'Ik sta honderd procent achter Mendes Moreira'

18 november 2019 08:12 Aangepast: 18 november 2019 08:17
Beeld © Pro Shots / Peter van Gogh

Trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch heeft spijt van zijn eerdere uitspraken over racistische spreekkoren bij de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In een eerste reactie wilde Van der Ven niets over het incident zeggen, behalve dat hij zich achter het statement van de club schaarde. Nu laat hij weten dat hij 'absoluut tegen racisme is'.

Ahmad Mendes Moreira werd gistermiddag onheus bejegend door supporters van Den Bosch tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

Van der Ven wilde in eerste instantie niet inhoudelijk reageren, maar liet gisteravond telefonisch aan FOX Sports weten dat Mendes Moreira op zijn steun kan rekenen. "De emoties van Mendes Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raakt mij ook zeker. Uiteindelijk moet het voetbal centraal staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Den Bosch - Excelsior gestaakt wegens racisme

Van der Ven lijkt achteraf spijt te hebben van zijn eerste reactie. Hij zou Mendes Moreira nadien 'zielig mannetje' hebben genoemd. "Dat was niet zozeer over het feit dat hij zich aangevallen voelde, maar meer over dat hij na het doelpunt provocerend naar onze supporters stond. Dat vond ik niet slim, omdat het spel al was stilgelegd. Toen lokte het eigenlijk een nieuwe reactie uit."

Lieve jongen

"Het was niet om die jongen aan te pakken, want het lijkt mij een hele lieve en fijne jongen", zegt Van der Ven. "Dat had ik niet moeten zeggen, maar het wordt op dit moment wel een beetje opgeblazen. Ik sta achter Mendes Moreira, honderd procent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Den Bosch weerspreekt racisme

Mendes Moreira kreeg onder anderen steun van Memphis Depay. "Ik ben het zat steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?" twitterde de Oranje-international. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, reageerde verontwaardigd. "Dit hoort niet thuis in het Nederlandse voetbal. Daar werken we ook hard aan", zei Bluyssen bij de NOS. "We gaan er alles aan doen de daders op te sporen samen met de club. Laten we hopen dat er sprake is van een incident."

Schande voor het voetbal

Ook politici veroordeelden de racistische bejegeningen. Scheidsrechter Gerrets werd geprezen. "Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt", schreef PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. "Hup scheidsrechter!" Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaf een compliment aan de scheidsrechter. "Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt", aldus Segers, die iedereen opriep "ook buiten het stadion" altijd op te staan tegen racisme en antisemitisme.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore