Voetbal

Verontwaardiging om racisme bij FC Den Bosch

17 november 2019 21:22

Racistische uitlatingen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in de wedstrijd tegen FC Den Bosch hebben tot veel verontwaardiging geleid. Het duel werd door scheidsrechter Laurens Gerrets enige tijd stilgelegd nadat de voetballer door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend.

In eerste instantie liet FC Den Bosch op de website weten dat er geen sprake is geweest van oerwoudgeluiden. De club had het over 'kraaiengeluiden', die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. voor de club speelde. Deze reactie zorgde voor veel ophef op social media. Nadat Mendes Moreira na afloop voor de camera's van FOX Sports had verteld dat hij onder meer was uitgemaakt voor 'k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker kwam FC Den Bosch met een andere reactie. "De uitspraken van Excelsior-speler Moreira zijn voor FC Den Bosch aanleiding nader onderzoek te plegen om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune. FC Den Bosch benadrukt nogmaals dat zij zich distantieert van discriminatie en racisme", aldus de club.

Mendes Moreira kreeg onder anderen steun van Memphis Depay. "Ik ben het zat steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?" twitterde de Oranje-international. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, reageerde verontwaardigd. "Dit hoort niet thuis in het Nederlandse voetbal. Daar werken we ook hard aan", zei Bluyssen bij de NOS. "We gaan er alles aan doen de daders op te sporen samen met de club. Laten we hopen dat er sprake is van een incident."

Ook politici veroordeelden de racistische bejegeningen. Scheidsrechter Gerrets werd geprezen. "Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt", schreef PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. "Hup scheidsrechter!" Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaf een compliment aan de scheidsrechter. "Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt", aldus Segers, die iedereen opriep "ook buiten het stadion" altijd op te staan tegen racisme en antisemitisme.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore