Kwalificatie

Daley Blind lacht om favorietenrol Oranje op EK

17 november 2019 08:24 Aangepast: 17 november 2019 10:42
Daley Blind, Joël Veltman en Matthijs de Ligt tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland. Beeld © ANP

Hoewel na het laatste fluitsignaal zeker was dat Oranje na zes jaar weer op een groot toernooi speelt, bleef een explosie van vreugde uit. De 0-0 uit tegen Noord-Ierland werd in ieder geval op het veld niet groots gevierd door de spelers van het Nederlands elftal.

Matthijs de Ligt balde een vuistje, net als bondscoach Ronald Koeman. Memphis Depay gaf zijn vriend Quincy Promes een zoen. De selectie bedankte na het bereiken van het EK even de meegereisde aanhang, zoals eigenlijk na iedere wedstrijd.

Individuele kwaliteiten

"In de kleedkamer was er meer ontlading", verklapte Daley Blind. "We zijn daar ook met z'n allen juichend op de foto gegaan. Het was misschien geen wedstrijd om na afloop de slingers op te hangen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tiende EK voor Oranje en drie thuiswedstrijden in ArenA

Volgens de verdediger van Ajax mag Oranje toch best blij zijn. "Zeker als je kijkt naar waar we vandaan komen. Plaatsing voor het EK was het grote doel. Dat is gelukt, met aan aantal goede wedstrijden. We zijn wel weer een ploeg die moeilijk te verslaan is. Een elftal met veel individuele kwaliteiten dat bereid is keihard voor elkaar te vechten."

Blind weet hoe het is om een EK of WK te missen en wat het spelen op een groot toernooi inhoudt. Net als Ryan Babel, Jasper Cillessen, Stefan de Vrij, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum.

Hey Daley, we zien je in de finale!

Daley Blind heeft zich met het Nederlands elftal geplaatst voor het EK 2020. Na de wedstrijd tegen Noord-Ierland sprak de verdediger met Simon Zijlemans.

Meeste ervaring

"Ik vond het heel speciaal om op het WK van 2014 in Brazilië uit te komen", zegt de met 69 interlands meest ervaren international van bondscoach Ronald Koeman.

"De manier waarop je tijdens de voorbereiding met elkaar naar een toernooi toegroeit. De supporters die je achterna reizen. Een heel land dat oranje kleurt."

Babel: 'Oh, het dak gaat eraf, absoluut'

Ryan Babel heeft zich met het Nederlands elftal geplaatst voor het EK 2020. Simon Zijlemans vraagt hem of hij, in tegenstelling tot zijn veelal jongere teamgenoten, wel een feestje gaat bouwen.

Het Nederlands elftal start volgend jaar juni de Europese eindronde met drie thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, de thuishaven van Ajacied Blind. "Dat lijkt me een voordeel", zegt de linksbenige verdediger.

"Wel weer jammer dat Duitsland nu in eigen hand heeft dat het onze poule wint. Dat levert wellicht een eenvoudige loting op voor ze."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'We kunnen er lang over praten, maar we gaan naar het EK'

Blind prijst de huidige technische staf van Oranje, die in tegenstelling tot Guus Hiddink, zijn vader Danny en Dick Advocaat het Nederlands elftal wel weer naar een eindronde van een groot toernooi heeft gebracht.

"Voor iedereen was duidelijk wat de bedoeling was. We konden terugvallen op iets waar we vaak op trainden. Dat gaf ook rust als we op achterstand kwamen. We trainen nu ook in Zeist op velden die heel goed zijn. Het is professioneel."

En hoe denkt Blind over de kansen van Oranje op het EK? Een ploeg die van Duitsland, Frankrijk en Engeland weet te winnen mag zich misschien wel tot de favorieten rekenen. "Dat kan alleen maar in Nederland", lacht hij. "Eerst missen we een EK en WK en nu zijn we weer favoriet."

Frenkie heeft ook wel wat verhalen over Koeman gehoord...

Frenkie de Jong staat na afloop van het behalen van het EK 2020 tegenover Simon Zijlemans en praat onder meer over de kansen van Oranje, de wedstrijd en bondscoach Ronald Koeman.
ANP/RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore