0-0 tegen Noord-Ierland

'We kunnen er lang over praten, maar we gaan naar het EK'

16 november 2019 23:05 Aangepast: 17 november 2019 09:22
Het Nederlands elftal vierde een klein feestje op het veld gisteravond. Beeld © ANP

Aanvoerder Virgil van Dijk wilde niet te lang stil staan bij het weinig imponerende spel van Nederland tegen Noord-Ierland (0-0). Het belangrijkste was plaatsing voor het EK 2020.

Voor het eerst sinds 2014 is Nederland weer aanwezig op een eindtoernooi. Daarmee is de wederopstanding van Oranje volbracht na het pijnlijke gemis van het EK 2016 en WK 2018. 

Tweede in poule

Het Nederlands elftal verloor de koppositie van de groep wel aan Duitsland, dat dinsdag de kwalificatie afsluit met een thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland. Oranje ontvangt tegelijkertijd Estland in de Johan Cruijff ArenA.

Duitsland heeft 18 punten, Nederland 16. De winnaar van de poule geniet waarschijnlijk een beschermde status tijdens de loting voor het EK. Het Nederlands elftal weet al wel dat het alle drie de poulewedstrijden van de Europese eindronde in Amsterdam mag spelen.

"We kunnen er heel lang over praten, maar we gaan naar het eindtoernooi", zei Van Dijk voor de camera van de NOS. "We kunnen de focus volledig op het EK leggen."

Ook bondscoach Ronald Koeman was zuinig met de complimenten over het spel. Hij was vooral trots dat hij met het Nederlands elftal het EK heeft gehaald", sprak hij na het doelpuntloze gelijkspel bij Noord-Ierland. "Ik vind dat je de wedstrijd van vanavond snel mag vergeten. Ik ben blij en trots op het team. We zijn er eindelijk weer bij. Dat is een groot compliment voor deze groep."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We zijn er weer bij! Na moeizame avond plaatst Oranje zich voor EK

Koeman ging desgevraagd nog even in op de moeizame partij. "We hebben een wedstrijd gezien die je vooraf kon verwachten. Noord-Ierland ging in de beginfase een beetje stormen. Ze hebben twee momenten gehad, voor de rest niet. We moeten het ook niet overdrijven", luidde zijn analyse. "We hebben het professioneel uitgespeeld. Aanvallend hadden we meer kunnen en moeten brengen."

Koeman trekt zich niet veel aan van de kritiek op het spel, nu er na moeizame jaren weer een eindronde op het programma staat. "We zijn een landje waar we eerst de boel afbreken en daarna weer heel erg blij zijn. Daar stoor ik me wel eens aan. We zijn zelf ook heel kritisch. Maar we hebben het geweldig gedaan, we gaan een geweldig toernooi tegemoet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tiende EK voor Oranje en drie thuiswedstrijden in ArenA

Frenkie de Jong was minder uitgelaten nadat hij zich met Oranje in Belfast had geplaatst voor het eindtoernooi. "Ik ben wel blij. Maar voor mijn gevoel hadden we moeten winnen hier", zei de middenvelder van FC Barcelona. "We hebben een tijdje geen eindtoernooi gehad. Dat halen was het doel. Daarom moeten we ook niet te kritisch zijn."

Weinig ruimte

Net als tijdens de vorige wedstrijd tegen de Noord-Ieren in oktober (3-1) kreeg De Jong weinig ruimte. "Ik ben minder vaak aan de bal gekomen dan normaal. Maar dat is niet erg. Dan komen anderen meer aan de bal", zei De Jong. "We hebben het in de eindfase niet op een slotoffensief gegooid. We waren graag groepshoofd geweest op het EK. Maar het maakt ook weer niet zoveel uit. We moeten op het EK van iedereen winnen. We zien wel bij wie we in de poule komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore