Missie geslaagd

We zijn er weer bij! Na moeizame avond plaatst Oranje zich voor EK

16 november 2019 22:35 Aangepast: 16 november 2019 23:30
Vreugde en opluchting bij aanvoerder Virgil van Dijk. Beeld © ANP

Mooi was het allemaal niet, maar wie maalt daar om. Voor het eerst sinds 2014 is Nederland door een gelijkspel tegen Noord-Ierland weer aanwezig op een eindtoernooi. Een 0-0 was voldoende om naar het EK 2020 te gaan.

Daarmee is de wederopstanding van Oranje volbracht na het pijnlijke gemis van het EK 2016 en WK 2018. Onder Koeman wist Nederland zich weer op te richten, met knappe overwinningen op Duitsland en Frankrijk als hoogtepunten. Maar het flitsende spel dat Oranje toen liet zien, was niet te vergelijken met het moeizame spel vandaag tegen de Noord-Ieren. 

Knallend

Iedereen wist van tevoren: als de Noord-Ieren zich direct wilden plaatsen voor het EK, moest hoe dan ook gewonnen worden van Oranje. Een knallend begin werd verwacht, en een knallend begin kwam er. De eerste vijf minuten werd het Nederlands Elftal zowaar overrompeld. Met een bijna-glippertje van keeper Cillessen als hoogtepunt. 

Hij verwerkte een terugspeelbal niet goed, waarna met meer geluk dan wijsheid een doelpunt werd voorkomen. Ook daarna waren de Noord-Ieren enkele keren dreigend, terwijl Nederland er niet echt aan te pas kwam. Dat veranderde gaandeweg de eerste helft, toen Oranje iets meer grip leek te krijgen. Maar de 32ste minuut gooide roet in het eten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje speelt dankzij Zweden drie keer in Johan Cruijff Arena bij plaatsing voor EK

Of het terecht was of niet, Joël Veltman maakte ongelukkig hands en de scheidsrechter wees direct naar de stip. Davis schoot, Cillessen dook, maar de bal ging torenhoog over. Drie minuten later greep Ronald Koeman in. De onzichtbare Marten de Roon werd gewisseld voor Davy Pröpper. 

Voortvarender

In de tweede helft begon Oranje zoals vaker een stuk voortvarender en kwam het niet meer in de problemen. De druk op het doel van de Noord-Ieren nam steeds meer toe en was het wachten op de kansen. Die kwamen via bijvoorbeeld Ryan Babel en bijna Promes, maar ze waren spaarzaam. 

Oranje, dat zonder de geblesseerde Memphis Depay speelde, ging dan ook zeker niet volle bak. Het voetbal werd niet flitsender, het aantal doelpogingen nam niet toe. Maar dat was ook niet nodig: een gelijkspel was dan ook voldoende. En nadat die werd behaald, vierde Oranje een welverdiend feestje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore