Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Koeman staat achter de Cruyff Foundation

15 november 2019 19:56

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal heeft partij gekozen in de juridische strijd tussen de Johan Cruyff Foundation en Auke Kok, de schrijver van een biografie over Johan Cruijff. "Ik sta achter de Johan Cruyff Foundation", zei hij vlak voor de laatste training voor het uitduel met Noord-Ierland.

Koeman kreeg tijdens een persconferentie voor het duel met Noord-Ierland vragen over het geschil. Het leek erop dat hij die graag wilde beantwoorden maar een persvoorlichter stelde dat de vragen over het kwalificatieduel in Belfast moesten gaan. Koeman, een vriend van de familie Cruijff, hield het vervolgens bij een korte quote: "Ik sta achter de Johan Cruyff Foundation"

De Johan Cruyff Foundation spande een kort geding aan tegen Kok vanwege een passage in de biografie dat Cruijff elk jaar 1 miljoen euro kreeg van de Johan Cruyff Foundation voor het gebruik van zijn naam en beeld. De rechter gaf de stichting deels gelijk. Die had geëist dat alle 65.000 exemplaren uit de handel zouden worden gehaald, maar de rechtbank besloot dat elk boek een inlegvel met een correctie moet krijgen.

Kok gaf tijdens het geding toe dat hij na alle commotie die over de passage was ontstaan is gaan twijfelen aan de waarheid ervan. Hij zei dat de drie bronnen op iets anders hebben gedoeld, dat hij het niet zo had moeten opschrijven en dat hij wil bijdragen aan het rechtzetten van het beeld dat is ontstaan.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore