Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Andy's ELF tegen Noord-Ierland

Van der Meijde: 'Verrassen met Boadu!'

16 november 2019 12:21 Aangepast: 16 november 2019 17:35
Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

Het Nederlands elftal speelt vanavond de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Een puntje is genoeg voor deelname aan het eerste grote toernooi sinds 2014. Ex-voetballer Andy van der Meijde stelt zijn basiself samen uit de spelers die het in zijn ogen moeten gaan doen in Belfast.

Keeper: Jasper Cillessen

"Ik heb liever Edwin van der Sar, maar ja, die is al gestopt, haha! Nee, Cillessen dan maar hè. Bij gebrek aan beter ja. Ik vind dat Jasper uitstraling mist, toch iets essentieels voor een keeper. Jeroen Zoet? Kan niet, hij heeft een trauma. Voor de toekomst is Kjell Scherpen een goeie, maar dan moet hij wel vaker op het hoogste niveau gaan spelen. Dat kan, als André Onana volgend jaar vertrekt bij Ajax."

Rechtsback: Joël Veltman

"Ik heb echt respect voor hem. Na twee zware knieblessures en uitgefloten te zijn door zijn eigen fans, staat Joël er gewoon weer. Denzel Dumfries? Vind ik aanvallend goed, maar verdedigend minder. Of we een probleem hebben op deze plek? Nee, ik vind van niet. Je kunt met Veltman en Dumfries prima naar het EK."

Rechter centrale verdediger: Matthijs de Ligt

"Geen twijfelgeval, ook al zoeken Italiaanse media hem. Ik heb dat zelf meegemaakt (Van der Meijde stond tussen 2003 en 2005 bij Internazionale onder contract, red.). Jonge, buitenlandse spelers, die voor veel geld zijn gehaald, liggen daar onder een vergrootglas. Ja, hij maakte een paar keer ongelukkig hands. Maar hands wordt tegenwoordig ook wel heel gemakkelijk geconstateerd. Het wordt te vaak uitgelokt. We hoeven ons echt geen zorgen te maken om Matthijs."

Linker centrale verdediger: Virgil van Dijk

"We hebben echt het beste centrale verdedigingsduo ter wereld. Daar staat wat hoor. Qua kwaliteit, uitstraling, rust en vertrouwen. Dan kun je als aanvaller wel eens je mannetje laten lopen, haha! Als één van die twee er niet is? Daley Blind en Veltman kunnen centraal, Stefan de Vrij natuurlijk ook. Ik denk dat we ver gaan komen op het EK. Tegenstanders zullen bij de loting niet bepaald hopen op Oranje. Het is niet makkelijk meer om tegen Nederland te spelen."

Linksback: Daley Blind

"Ik moet alsnog mijn excuses aanbieden. Ik keek een paar jaar geleden te veel als Ajax-fan naar de prestaties van Daley. Dronken dus, haha! Ik heb het echt verkeerd gezien en was een domme lul. Ik heb het over de periode waarin Blind bij Ajax werd uitgefloten. Sinds zijn terugkeer naar Amsterdam (2018, red.) speelt hij fantastisch. Hij leest het spel slim, weet wat er gebeurt. Wat een inzicht! In Oranje is Daley onze beste linksback. Hij kan gelukkig op meerdere posities uit de voeten."

Rechter middenvelder: Donny van de Beek

"Donny loopt veel en goed, kan scoren en makkelijk in het positiespel van Oranje mee. Ik zou voor hem kiezen in plaats van Marten de Roon. De balans? Ben ik niet van. Of ja, mijn sterrenbeeld is weegschaal, dus eigenlijk ook weer wel, haha! Nee, ik denk dat we tegen Noord-Ierland het balletje veel rond moeten laten gaan. Dan heb je meer aan Donny dan aan Marten."

Centrale middenvelder: Georginio Wijnaldum

"Wat is hij volwassen en belangrijk geworden hè? Wijnaldum kan alles, zelfs scoren met het hoofd! Als het Oranje lukt om tegen Noord-Ierland telkens de vrije man te vinden, dan zullen we dodelijk zijn. Dan kunnen we ze helemaal gek maken en wegtikken."

Linker middenvelder: Frenkie de Jong

"Een wereldspeler. Geef hem de bal, dan komt het goed. Voor de echte liefhebber is dit Nederlands elftal genieten geblazen. Frenkie laat het er allemaal zo simpel uitzien, maar dat is juist zo moeilijk. Een puntje van kritiek? Frenkie scoort niet genoeg, dat is het enige. Maar hij mag ze ook weg leggen voor anderen van mij hoor. Geen probleem!"

Rechtsbuiten: Quincy Promes

"Is on fire, in elke wedstrijd van Ajax is hij belangrijk. Quincy heeft veel snelheid en beweging. Dat zullen we nodig hebben."

Spits: Myron Boadu

"Als Memphis niet kan spelen, zou ik voor hem kiezen. Omdat Myron binnenkort bij mij in de auto zit, haha! Nee, even serieus: als Noord-Ierland echt voor de allerlaatste kans gaat, op de aanval gaat spelen en Nederland onder druk wil zetten, dan zal Oranje veel aan snelheid en beweging voorin hebben, voor de counters. In dat geval heb je minder aan Luuk de Jong. Bovendien kun je Luuk nog inbrengen voor als het nodig is om iets met lange en hoge ballen te forceren. Als ik Koeman was, zou ik het gewoon doen: verrassen met Boadu. Dat verwachten die Noord-Ieren niet."

Linksbuiten: Ryan Babel

"Sterk, snel, kan scoren en heeft een actie. Ryan laat je nooit in de steek. Hij kan ook in de spits, of afwisselen met Promes aan de rechterkant. De tegenstander in de war brengen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore