Voetbal

Kritiek op trainingskamp Ajax in Qatar blijft aanhouden

15 november 2019 15:37
Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Over iets meer dan een maand begint de winterstop voor de eredivisieclubs. In deze periode gaat Ajax op trainingskamp naar Qatar. Dit besluit kwam de club op veel kritiek te staan, die bovendien blijft aanhouden. Vanmiddag staat de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering in Amsterdam gepland, waar wellicht ook kritische geluiden te horen zullen zijn.

Tijdens deze vergadering kunnen alle aandeelhouders hun zegje doen. Ajax is zelf grootaandeelhouder, met 73 procent van de aandelen in handen. De rest van de aandelen zijn verdeeld over de familie Strating - na het overlijden van Adri Strating in 2012- en een groot aantal nationale en internationale bedrijven. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep de aandeelhouders op om in opstand te komen tegen het trainingskamp.

Arbeidsmigranten

De stadions waar Ajax tijdens het trainingskamp zal spelen en trainen, zijn gebouwd door grotendeels arbeidsmigranten. De arbeidsmigranten in Qatar werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden. In Qatar is het tussen half juli en eind augustus van de tijdstippen 11:30 tot 15:00 verboden om te werken op schaduwloze plekken in de buitenlucht.

De temperaturen kunnen dan namelijk oplopen tot 45 graden. Het verbod werd massaal genegeerd door de Qatarese autoriteiten, wat leidde tot de dood van honderden arbeidsmigranten op jaarlijkse basis. Onder de slachtoffers zaten ook migranten die meehielpen aan de bouw van de stadions.

Amnesty International

Amnesty International is, zoals hierboven al genoemd, dus duidelijk tegen het geplande trainingskamp. Tegen AT5 werd verteld waarom. ''Nog los van het maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen van Ajax, moet je je serieus afvragen of je als club, in ruil voor een smak geld, onder deze omstandigheden vrijwillig een trainingskamp wil beleggen in dat land. Vooral omdat algemeen bekend is hoe slecht de omstandigheden voor arbeidsmigranten de afgelopen jaren zijn geweest en nog altijd zijn.''

De smak geld die Ajax ontvangt, valt relatief gezien mee. 700.000 euro is 'peanuts' voor de club die de afgelopen jaren honderden miljoenen verdiende in de Champions League en met het verkopen van spelers. Ter vergelijking, het is minder dan de bonus (750.000 euro) die algemeen directeur Edwin van der Sar opstreek wegens het succesvolle vorige seizoen.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Overmars en Van der Sar krijgen miljoenen na topjaar Ajax

Hotel

De ophef over de stadions was voor Ajax blijkbaar nog niet genoeg. De Amsterdammers besluiten ook om in het 'Marsa Malaz Kempinski' hotel te verblijven. Dit hotel werd geweigerd door Liverpool, wegens de eveneens erbarmelijke arbeidsomstandigheden van de werknemers. De Champions League-houder speelt volgende maand het WK voor clubs in Qatar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Liverpool weigert hotel Qatar wegens slechte arbeidsomstandigheden

Supportersvereniging

Een woordvoerder van Ajax laat aan AT5 weten dat de club vindt dat 'sport en politiek gescheiden moeten worden'. ''In januari zijn de omstandigheden daar het beste om optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Denk aan het weer, de velden, de accommodatie en de tegenstanders. En het is ons daar vorige keer goed bevallen. Dit jaar zijn wij uitgenodigd om aan een sterk toernooi deel te nemen, wat het naast de sportieve aspecten financieel ook interessant maakt.''

De supportersvereniging van de club heeft wél een negatief standpunt ingenomen. Op de website is te lezen dat: ''SV Ajax stelt, mede door de omstandigheden ter plekke, haar vraagtekens bij de keuze om naar Qatar te gaan voor een trainingskamp. De club bepaalt dit echter zelf. Wat ons betreft is voetbal voor iedereen en dat is in Qatar helaas niet zo…"

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kritiek op trainingskamp Ajax in Qatar

Trein

Ajax plaatste zichzelf vorige maand juist in een goed daglicht, toen de club bekendmaakte de reis naar Lille - in het kader van de Champions League - met de trein te maken. Naast de recordkampioen, maakt ook PSV de reis naar Qatar voor een trainingskamp. In hun kielzog volgen vele internationale grootmachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore