ORANJE

Nederland, zó moet het dus!

16 november 2019 08:48 Aangepast: 16 november 2019 09:26
Een zeer blije Ronald Koeman, die zojuist de 1-0 tegen Engeland heeft gemaakt, wordt bestormd door Marc Overmars Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Het Nederlands elftal gaat zich weer plaatsen voor een groot toernooi! Het moet wel heel gek lopen wil de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het EK van volgend jaar mislopen. Een puntje tegen Noord-Ierland is genoeg. Laat Oranje extra motivatie putten uit deze goede voorbeelden.

1988

Onze enige echte hoofdprijs hadden 'we' bijna niet gepakt. Want wat komt Nederland goed weg... Oranje ligt op koers in de EK-kwalificatie en heeft aan een thuiszege op voetbaldwerg Cyprus genoeg voor plaatsing. Maar dan volgt de knal.

Een jonge Ossenaar gooit een vuurwerkbom op het veld en de ontploffing zorgt voor enorme schrik bij en een wissel voor de Cypriotische doelman.

In eerste instantie zet de UEFA de 8-0 (!) zege om naar een reguliere 0-3 nederlaag, waardoor EK-deelname in gevaar komt.

Na een gewaagd protest door de KNVB (want uitsluiting dreigt) wordt besloten het duel in een leeg stadion over te laten spelen. Nederland wint opnieuw, dit keer met 4-0, en kwalificatie is een feit. Zo kan Oranje alsnog de eerste en enige titel grijpen.

1994

Zelden zal een kwalificatiereeks zo vol met incidenten hebben gezeten. Bondscoach Dick Advocaat is niet te benijden. Ruud Gullit stelt zich amper beschikbaar, Marco van Basten speelt zijn laatste interland door blessureleed, keeper Stanley Menzo wordt na een blunder gepasseerd en Jan Wouters deelt zijn wereldberoemde elleboogstoot uit aan Paul Gascoigne. Het is dat Peter van Vossen enkele cruciale treffers maakt, anders is het WK in Amerika al vroeg compleet uit het zicht verdwenen.

Ook in de allesbeslissende wedstrijd tegen Engeland gebeuren de gekste dingen. Een zuivere treffer van Frank Rijkaard wordt onterecht afgekeurd en Ronald Koeman haalt de doorgebroken David Platt neer. De huidige bondscoach ontvangt om onverklaarbare redenen geen rode kaart en kan daardoor later de belangrijke 1-0 binnenschieten. Het wordt ook nog 2-0 door Dennis Bergkamp en de tickets voor het WK kunnen worden besteld.

1996

Een van de grootste narrow escapes, als het gaat om kwalificatiereeksen van het Nederlands elftal. In de groepsfase grijpt Oranje eerst de laatste strohalm door in extremis te winnen van Wit-Rusland, dankzij een al niet meer verwachte treffer van Youri Mulder.

Vervolgens moet met Ierland worden afgerekend in een play-off, die dan nog over één wedstrijd gaat en op neutraal terrein gespeeld moet worden. Patrick Kluivert is de reddende engel en het EK in Engeland is gehaald.

2004

Nederland heeft zich in de problemen gebracht door in de kwalificatie twee keer niet van een ijzersterk Tsjechië te winnen. Weer moet een play-off redding brengen.

Schotland is de tegenstander en elke Oranje-fan haalt de schouders op: dat mag toch geen enkel probleem zijn? Na de 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd slaat de paniek echter toe.

Bondscoach Dick Advocaat gooit de tactiek en de basis om voor de return en laat onder anderen een 19-jarige Wesley Sneijder starten. Mede dankzij de kleine middenvelder walst Nederland over de arme Schotten heen: 6-0! 'We' zijn er bij op het EK in Portugal, waar zelfs de halve finale wordt gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederland, zo moet het dus niet!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore