ORANJE

Nederland, zo moet het dus niet!

15 november 2019 11:43
Oranje in andere tijden: Virgil van Dijk, Jaïro Riedewald en Memphis balen van het mislopen van het EK in 2016 Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Het Nederlands elftal gaat zich weer plaatsen voor een groot toernooi! Het moet wel heel gek lopen wil de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het EK van volgend jaar mislopen. Toch?! Niet om de boel te jinxen, maar het ging in het verleden wel eens op het laatste moment vreselijk fout. Laat Oranje daarom gewaarschuwd zijn door deze slechte voorbeelden.

1984

Een van de grootste mysteries in de geschiedenis van het voetbal. Hoe kan concurrent Spanje nu op de laatste speeldag van de kwalificatie in hemelsnaam met 12-1 van Malta winnen?! Daardoor gaan de Spanjaarden op doelsaldo naar het EK en blijft Nederland gedesillusioneerd achter. In 2016 duikt de NOS met Andere Tijden Sport in deze bizarre zaak, waarin termen als 'omkoping', 'vergiftigde citroenen' en 'doping' vallen.

1986

Tot overmaat van ramp loopt Oranje vervolgens ook het WK in Mexico mis. In de kwalificatie eindigt Nederland achter Hongarije (!) en wacht een allesbeslissende play-off met België. Laat de naam Georges Grün maar eens vallen, en de kans is groot dat je vader of oom woedend de kamer verlaat. Deze man kopt onze zuiderburen namelijk naar het WK en 'we' blijven weer thuis.

2002

Het zal zestien jaar duren voordat Oranje, na enkele prachttoernooien, opnieuw schittert door afwezigheid. Bondscoach Louis van Gaal krijgt een geweldige selectie te laat aan de praat en delft het onderspit tegen Portugal en Ierland. Typerend is de beslissingswedstrijd in Dublin, die verloren gaat door een doelpunt van Jason McAteer. Weg is het WK in Japan en Zuid-Korea...

2016

De trotse nummer drie van het WK in 2014 haakt af voor het EK in Frankrijk. Nederland verliest in totaal vijf (!) keer in de kwalificatie en ziet Tsjechië, IJsland en Turkije wel afreizen naar het toernooi, waarvoor het eigenlijk moeilijker was om je níet te kwalificeren... Voor het eerst doen er namelijk 24 landen mee aan een EK, Oranje slaagt er echter in om vierde te worden in de poule. Tot op de allerlaatste speeldag heeft de ploeg van Danny Blind kans op plaatsing, maar zelfs tegen tien Tsjechen gaat het volledig mis...

2018

Ook dat kan er nog wel bij! Missen 'we' na het EK eveneens het WK in Rusland... Nederland eindigt achter groepswinnaar Frankrijk en in punten gelijk met nummer twee Zweden, maar vist op doelsaldo achter het net. Legendarisch zijn de woorden van bondscoach Dick Advocaat, die zegt niet te geloven in een monsterzege van de Scandinaviërs op Luxemburg. Die volgt echter wel, waardoor de Zweden niet meer te achterhalen zijn.

Laat deze slechte voorbeelden een goede waarschuwing zijn voor de Oranje-spelers van nu. Een puntje tegen Noord-Ierland moet zaterdag genoeg zijn voor het eerste grote toernooi sinds 2014. Dat gaat wel lukken! Toch?!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore