ORANJE

Luuk de Jong: 'Ik hoop dat Memphis fit is'

13 november 2019 15:22 Aangepast: 13 november 2019 15:26
Luuk de Jong Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

Luuk de Jong zou aanstaande zaterdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland wel eens voor de tweede keer in zijn carrière kunnen starten bij Oranje. Door een blessure voor Memphis verandert de pinchitter wellicht in basisklant. Maar wat er ook gebeurt, de nieuwe held van Sevilla FC is er klaar voor.

Nieuwe held, omdat de spits afgelopen weekend de winnende maakte in de gevoelige stadsderby tegen Real Betis. Ja, als je dat doet, kun je bij de Sevilla FC niet meer stuk.

"Dat gaf een heerlijk gevoel", sprak Luuk de Jong woensdag bij een persmoment van het Nederlands elftal. "Die goal zal me altijd bij blijven. Hij zat er lekker in en daarna hebben we met de spelers en aanhang een gezellig feestje gehad, haha!"

"Het gaat lekker in Spanje", ging De Jong verder. "Ik zit goed in mijn vel, begin mijn draai steeds beter te vinden. Hopelijk heb ik die vorm meegenomen naar Oranje."

Zijn laatste moment in het Nederlands elftal staat iedereen nog helder voor de geest. De Jong maakte in De Kuip de belangrijke 2-1 in de uiteindelijk 3-1 zege op Noord-Ierland.

"Dat was een moment waarop je het vertrouwen van de bondscoach kunt terugbetalen", blikte De Jong terug. "Een spits wordt toch afgerekend op doelpunten. Dus het is fijn dat ik belangrijk ben voor de statistieken."

Koeman

Nu Memphis een bovenbeenblessure heeft, apart traint en zijn inzetbaarheid onzeker is voor zaterdag, lonkt een basisplaats voor De Jong. Toch? Althans, dat zou je denken. De aanvaller van Sevilla is minder stellig.

"Ik kom altijd met hetzelfde gevoel en dezelfde instelling bij Oranje binnen. Ik weet wat mijn rol is. We weten als team hoe de bondscoach denkt. Hij is heel open en eerlijk, tegen iedereen. Het is belangrijk dat je als speler je plek in de groep accepteert. Als je dat niet doet, kun je beter iets anders gaan doen, bij wijze van spreken."

Memphis

"Natuurlijk denk je wel eens: als Memphis het niet redt, zou ik misschien kunnen spelen", aldus De Jong. "Maar ik hoop dat hij fit is. Memphis is belangrijk voor ons."

Maar: de één zijn dood, is - zeker in de voetballerij - toch een ander zijn brood? "Zo denk ik niet. We kunnen allemaal goed met elkaar opschieten en willen een zo sterk mogelijk elftal op de been brengen."

Supersub?

"Ik wil wel graag", sloot De Jong af. "Maar het is een keuze van de bondscoach. Als die op mij valt, ben ik er klaar voor. Maar ook voor opnieuw een rol als pinchhitter."

"Soms denk je wel eens: eigenlijk moet je als invaller niet willen scoren, want dan word je een soort supersub. Nee hoor, dat is gekheid. Er zijn meerdere opties. We gaan het zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore