oranje

Frenkie de Jong: 'Wij kunnen het EK winnen'

12 november 2019 18:28 Aangepast: 12 november 2019 18:44
Frenkie de Jong Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

Frenkie de Jong zat juichend voor de tv tijdens het EK van 2008 en de WK's van 2010 en 2014. Nu is hij met het Nederlands elftal zélf hard op weg naar eindelijk weer eens plaatsing voor een groot toernooi. Zodat een nieuwe generatie Oranjesupporters mooie herinneringen kan opbouwen, zoals hij dat ooit deed.

"Mijn eerste herinnering aan een groot toernooi, was het EK van 2004", weet De Jong nog. "Maar de wedstrijden staan me niet allemaal meer goed voor de geest. Ik was nog te jong (zeven, red.). Van het WK van 2006 staat vooral de vrije trap van Robin van Persie tegen Ivoorkust me nog bij."

"Het eerste toernooi dat ik écht goed gevolgd heb, was het EK van 2008", gaat De Jong verder. "De duels in de poulefase waren fantastisch. Iedereen dacht meteen dat Nederland een van de favorieten was voor de winst. Maar toen het in de kwartfinale tegen Rusland fout ging, was ik - net als iedereen -teleurgesteld."

De succesvolle WK's van 2010 en 2014 maakte De Jong ook als enthousiaste toeschouwer mee. "Ik was lekker thuis. Ik heb ervan genoten met vrienden en familie en zat juichend voor de tv."

Het toernooi in Brazilië was ook meteen het laatste waaraan Nederland tot nu toe meedeed. Het EK in Frankrijk en het WK in Rusland gingen aan onze neuzen voorbij. En dus zijn er jongetjes en meisjes van rond de 7 jaar, die  - in tegenstelling tot De Jong in 2004 - helemaal geen Oranje-gevoel kennen. Althans, nog niet door het mannenelftal.

De Jong wil deze jonge supporters graag iets moois in het vooruitzicht stellen. "Hopelijk gaan wij ervoor zorgen dat ook zij mooie verhalen kunnen vertellen. We moeten ons eerst nog wel plaatsen natuurlijk, maar we staan er goed voor. Ik denk dat op het komende EK er meerdere landen zijn die aan elkaar gewaagd zijn en het toernooi zouden kunnen winnen. En wij zijn er daar één van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore