EXCLUSIEF

Stam: 'Beter dat een ander voor de groep ging staan'

07 november 2019 18:02 Aangepast: 07 november 2019 18:29
Stam en Van der Meyde

Jaap Stam tekende in maart dit jaar vol vertrouwen en met veel zin een tweejarig contract bij Feyenoord. Anderhalve week geleden stapte hij gedesillusioneerd op bij de Rotterdammers. In een exclusief interview met RTL Sport gaat de geboren Kampenaar in op zijn vertrek en de situatie in De Kuip.

Stam legt in een gesprek met ex-voetballer Andy van der Meijde zijn keuze uit om te stoppen bij Feyenoord. "Je hebt een visie en een manier van voetballen. Als ik dan zie, dat het moeilijk gaat of er niet uit gaat komen, dan houdt het op."

Troost

Daags na de pijnlijke 4-0 afstraffing door Ajax in De Klassieker maakte Stam zijn beslissing bekend bij de clubleiding van Feyenoord. Die was verrast. "Sjaak Troost (technisch directeur ad-interim, red) en Toon van Bodegom (voorzitter van de raad van commissarissen, red.) zeiden dat ze me niet kwijt wilden."

"Ze wilden de toekomst in met mij", gaat Stam verder. "Dat waardeer ik. Zij zijn twee mensen die het beste met Feyenoord voor hebben. Ondanks dat er heel veel speelt binnen de club, met allerlei groepjes. Maar ik heb alles afgewogen. Toen bleef ik toch bij mijn standpunt: misschien was het beter dat een ander voor deze groep ging staan."

Fans

Stam zegt dat het opwachten van de spelersbus door woedende Feyenoord-fans, na de oorwassing door Ajax, niet meespeelde in zijn besluit. "Dat heeft er niets mee te maken. We weten allemaal hoe supporters zijn. Zij zijn vaak kortzichtig. Dat begrijp je ook wel, maar ze geven je geen tijd en willen de situatie, waarin de club zich bevindt, niet accepteren. Dat is heel jammer."

Stam denkt dat er intern wel wat moet veranderen bij Feyenoord. "De technisch directeur (Martin van Geel, red.) is weg, de algemeen directeur (Jan de Jong, red.) is weg. Sjaak en Toon zijn al bezig een duidelijke structuur neer te zetten. Ze zijn op zoek naar nieuwe mensen."

Terug naar de top

De opgestapte coach vindt dat Feyenoord vanaf de grond moet worden opgebouwd. "Je moet als club een duidelijke visie hebben over hoe je terug wilt naar de top van Nederland. Daar moet iedereen aan meewerken. Van de jeugdopleiding tot in de top van de club; iedereen moet hetzelfde voor ogen hebben."

Van der Heijden en Senesi

Na zijn opstappen lieten veel spelers van Feyenoord zich positief uit over Stam, iets wat je niet vaak ziet bij het vertrek van een trainer. "De band met de spelers was ook gewoon goed", haakt Stam daar op in.

Ook met bijvoorbeeld Jan-Arie van der Heijden, die hij passeerde. De verdediger speelt onder opvolger Dick Advocaat weer wél. Van der Heijden gaf onlangs in een interview aan, dat hij het idee had dat Stam niet alles zelf besliste. Alsof iemand anders over de opstelling zou gaan. Dat ontkent Stam: "Dat is niet zo. Die bepaalde ik echt zelf. Ik laat me niet leiden door anderen."

Ook ging Stam in op de situatie-Marcos Senesi. Onlangs leek de coach in een interview afstand te nemen van de aankoop van de Argentijn, die nog niet uit de verf komt in Rotterdam. Stam benadrukt dat ook hij wel degelijk een hand had in de komst van Senesi. "Het is een gezamenlijke beslissing geweest", zegt hij nu. "Andere scouts hadden hem ook bekeken. We gingen voor die jongen."

Ajax

Verwijt Stam zichzelf iets? "Die vraag schiet altijd door je hoofd. Je moet altijd bij jezelf te rade gaan. Ongetwijfeld zal er iets zijn geweest, dat we anders hadden kunnen doen. Maar volgens mij waren we duidelijk genoeg."

Stam neemt vooralsnog geen afstand van het vak. "Het kriebelt. Ik wil nog wel met een elftal aan de bak en er iets moois van proberen te maken." Erik ten Hag na dit seizoen opvolgen bij Ajax, bijvoorbeeld? "Dat zal geen optie zijn. En dat hoeft ook niet. Het buitenland is ook wel mooi."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore