Voetbal

Bal van EK 2020 staat voor eenheid en euforie

06 november 2019 20:56

De bal waarmee volgend jaar wordt gevoetbald op het EK heeft de naam Uniforia gekregen. Die naam is een mix van de woorden 'unity' (eenheid) en 'euphoria' (euforie), die volgens sponsor adidas kenmerkend zijn voor Euro 2020. De Europese eindronde wordt verspreid door Europa gespeeld, in twaalf verschillende landen.

De UEFA heeft hiervoor gekozen vanwege het 60-jarig bestaan van het toernooi. Amsterdam is één van de twaalf speelsteden. In de Johan Cruijff ArenA worden volgend jaar drie groepswedstrijden en een duel uit de achtste finales gespeeld. De andere speelsteden zijn Rome, Boekarest, Baku, Glasgow, Dublin, Bilbao, Kopenhagen, Sint-Petersburg, München, Boedapest en Londen, waar op Wembley de halve finales en de eindstrijd worden gespeeld.

Op de bal staan de gps-coördinaten van de twaalf stadions. De felle kleuren op de bal staan symbool voor de diversiteit van de deelnemende teams en fans. Adidas heeft ook zwarte verfstrepen op de bal aangebracht, een verwijzing naar het vervagen van grenzen in Europa.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore