Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Topscorer Joëlle Smits (19) tot eigen verbazing in Oranje

06 november 2019 11:35 Aangepast: 06 november 2019 11:56

Het tempo lag een stuk hoger dan ze gewend is en al die fans langs het trainingsveld, dat maakte voetbalster Joëlle Smits bij haar club PSV ook nog nooit mee. De 19-jarige topschutter van de Eredivisie geniet volop van haar kennismaking met het 'grote' Oranje.

"Tijdens de training was ik geconcentreerd bezig. Aan het einde besefte ik pas dat er zoveel mensen langs de lijn stonden", zei Smits, nadat ze voor het eerst op het veld had gestaan met onder anderen Vivianne Miedema, Jackie Groenen en Shanice van de Sanden.

De Brabantse tiener liep zondag na de competitiewedstrijd tegen VV Alkmaar door de kantine van PSV toen trainer Sander Luiten haar bij zich riep. Luiten was aan het bellen en draaide zijn telefoon om toen Smits, die net haar doelpuntenproductie in de eredivisie met twee goals op twaalf had gebracht, bij hem kwam. "Op het scherm zag ik 'Sarina Wiegman' staan. Dat was een grote verrassing", aldus Smits, die de afgelopen twee jaar in dienst van FC Twente 45 doelpunten maakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruijff, Michels én Wiegman: coach Oranjevrouwen krijgt standbeeld

Ze verruilde de landskampioen in de zomer voor PSV, omdat ze graag weer bij haar familie wilde wonen. Vooral dankzij de doelpunten van Smits en Katja Snoeijs, die ook is opgeroepen voor Oranje, voert PSV nu de ranglijst aan. "Het voelt als een beloning dat ik hier mag zijn, al had ik dit totaal niet verwacht. Het gaat heel snel allemaal", zegt Smits, die voor volgend jaar het WK met Oranje onder 20 op haar kalender heeft gezet. Maar nu ze ook bij de selectie van Wiegman zit, mag ze zelfs gaan denken aan de Olympische Spelen in Tokio. "Het zou heel mooi zijn als ik daar mag staan, maar daar ben ik op dit moment niet mee bezig. Ik wil deze lijn doortrekken en me als 'jonkie' laten zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje Leeuwinnen komen met prachtige video in aanloop naar finale

Met Smits en leeftijdsgenote Fenna Kalma, haar opvolgster bij FC Twente die ook zo makkelijk scoort, dienen de spitsen van de toekomst zich al aan. De tieners weten echter ook maar al te goed dat ze Miedema voor zich hebben, ook pas 23 jaar en de topscorer aller tijden van de 'Leeuwinnen'. "Als je in het Nederlands elftal wil spelen, moet je altijd de concurrentie aangaan. Ik reken nergens op, maar ik ga er alles aan doen om wat minuten te mogen maken in de komende EK-kwalificatiewedstrijden. We willen het jaar goed afsluiten, daar ligt binnen de groep de focus op." Oranje speelt vrijdag een uitwedstrijd tegen Turkije.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore