EUROPA LEAGUE

Pastoor: 'PSV moet daar meer gebruik van maken'

07 november 2019 13:08 Aangepast: 07 november 2019 13:14
Mark van Bommel Beeld © Pro Shots / Wouter Dill

Alex Pastoor (53) werkte in Nederland als hoofdtrainer bij onder meer AZ en Sparta. Sinds maart dit jaar is hij in de Oostenrijkse voetbalcompetitie coach van SRC Altach. Met die club verloor hij drie keer van LASK, vanavond de tegenstander van PSV in de Europa League. Pastoor weet dus waar de Eindhovenaren voor op moeten passen.

In de eerste ontmoeting tussen PSV en LASK, twee weken geleden, werd het 0-0 in Eindhoven. Dat was een klein wonder. PSV wist niet te scoren tegen de nummer twee van Oostenrijk, maar kreeg wel flink wat mogelijkheden.

SNELHEID PSV

"Ploegen met een dergelijke spelfilosofie kennen wij in Nederland helemaal niet", begint Pastoor. "LASK speelt een 3-4-3 systeem, waarin de spelers vol gas geven. Fysiek staan ze er heel goed op. Ze willen de tegenstander overrompelen. Als ze de bal verliezen, dan vinden ze dat helemaal niet erg, maar zetten ze vol druk. Veel teams zijn niet goed genoeg om daar onderuit te voetballen. PSV zou dat wel moeten kunnen, daarom kregen ze in de eerste helft veel kansen tegen LASK."

"Van die momenten moet PSV beter gebruik kunnen maken", gaat Pastoor verder. "Ik weet dat LASK erg onder de indruk was van de snelheid van PSV. Ook zonder Steven Bergwijn en Donyell Malen blijft dat een wapen. Cody Gakpo en Bruma zijn immers ook snel. Het is wel belangrijk dat Mohamed Ihattaren weer speelt, want hij denkt twee zetten vooruit en kan de snelle jongens op tijd wegsturen. Dat lukt indien de ontvangers minimaal één zet vooruit denken."

FOUTEN

Maar ook een ander beeld uit Eindhoven is blijven hangen. LASK verscheen een paar keer gevaarlijk voor doelman Jeroen Zoet, omdat ze met veel spelers de voetballers van PSV afjoegen.

"Ze zullen op hun kleine veld de tweede bal van PSV in de opbouw vol onder druk zetten", verwacht Pastoor. "Om de bal nog voor de middenlijn te veroveren. En dan zullen ze niet lang rondspelen, ze zoeken altijd direct hun aanvallers."

CORNERS EN VRIJE TRAPPEN

Pastoor wist dit seizoen niet te winnen van LASK. In de competitie én beker ging zijn Altach drie keer onderuit tegen de ploeg uit Linz. Mede door doeltreffende standaardsituaties.

"Daar staan ze hier bekend om", aldus Pastoor. "LASK scoort vaak uit corners en vrije trappen. Ze verrassen de tegenstander regelmatig met een ingestudeerd trucje. Ook daar moet PSV op letten."

AANVAL

Pastoor is onder de indruk van de voorhoede van LASK. "Zij hebben zes spitsen (Frieser, Goiginger, Raguz, Klauss, Tetteh, Sabitzer, red.) die moeiteloos in het linkerrijtje van de Eredivisie zouden kunnen spelen. Ze zijn ook van gelijkwaardig niveau; je kunt de één probleemloos vervangen door de ander."

PSV hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken over het gras. LASK speelt op een hybride-veld, dat er volgens Pastoor 'fantastisch bij ligt'. "Echt een topmat. Daar kan het niet aan liggen."

"Ik hoop dat PSV wint", sluit Pastoor af. "Maar door alle afwezigen denk ik dat het een gelijkspel wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore