Voetbal

De reden waarom Chelsea geen spelers mag kopen

01 november 2019 15:16 Aangepast: 01 november 2019 15:20
Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Chelsea doet het momenteel goed met een elftal dat bestaat uit veel talenten en jeugdproducten. De reden dat deze spelers aan bod komen, is niet alleen de aanwezigheid van coach Frank Lampard. Chelsea kreeg in februari van dit jaar namelijk een transferverbod opgelegd van twee transferperiodes. De FIFA bracht donderdag de precieze redenen van het verbod naar buiten.

Dit deed de FIFA via een uitgebreid juridisch document, naar aanleiding van een hoger beroep dat was aangespannen door Chelsea in maart. Uit het document blijkt dat Chelsea 150 overtredingen heeft begaan met 69 jeugdspelers, verspreid over meerdere seizoenen. Een van de jeugdspelers waar het om gaat is ex-Ajacied Bertrand Traoré.

Regels

De FIFA hanteert een aantal regels omtrent spelers die jonger dan 18 jaar zijn. Zij mogen niet naar een club in een ander land vertrekken, behalve als er aan strenge criteria wordt voldaan. Als de ouders van de speler om 'redenen die niet aan voetbal gelinkt zijn' naar het land van de nieuwe club verhuizen, mag het bijvoorbeeld wel. De regels zijn ooit opgesteld om exploitatie en het verhandelen van kinderen te voorkomen.

In het beroep van Chelsea zei de club dat de buitenlandse jeugdspelers, waar de overtredingen mee zijn begaan, op proef waren en niet onder contract stonden. Zo zouden zij geen officiële wedstrijden voor Chelsea hebben gespeeld.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze clubs kregen net als Chelsea een transferverbod

Weerlegging

De FIFA weerlegt dit echter. Zo heeft één speler die door Chelsea als proefspeler omschreven wordt, in drie jaar tijd 75 wedstrijden voor de club gespeeld. Dit betrof wedstrijden in de 'Premier League Games Programme (PLGP)'. Dit noemt Chelsea een onofficiële, vriendschappelijke competitie. De FIFA zegt echter 'geen twijfel te hebben dat deze wedstrijden onder de vlag van de Football Association (FA, voetbalbond Engeland)' werden georganiseerd.

Ook aan de duur van de zogenaamde proefperiodes hangt een luchtje. De hierboven genoemde speler, die dus drie jaar lang 'op proef' was, is niet het enige opvallende geval. Naar aanleiding van verklaringen van Neil Bath, hoofd jeugdontwikkeling bij Chelsea, zou een proefperiode maximaal 12 weken kunnen bedragen bij de Londenaren.

De straf blijft dus vooralsnog staan, al kan Chelsea nog een keer in beroep gaan. Het transferverbod eindigt in februari 2020, waardoor in de zomer van dat jaar The Blues weer de markt op zouden kunnen. Een nieuwe beroepszaak lijkt onwerkelijk, aangezien de winterse transferperiode alweer bijna voor de deur staat en het dus niet veel zin heeft om nog een keer in beroep te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore