'Meer strijd en beleving'

Advocaat verwijt Feyenoord-spelers opstappen Stam

31 oktober 2019 15:14 Aangepast: 31 oktober 2019 17:36
Advocaat Beeld © Pro Shots / Dennis Wielders

Dick Advocaat is ervan overtuigd dat er meer in Feyenoord zit, dan de spelers tot nu toe hebben laten zien. Dit zei de Hagenaar op zijn eerste persconferentie als kersverse hoofdtrainer van de Rotterdammers.

Allereerst ging Advocaat in op de 'negatieve stemming' waardoor hij begin dit jaar niet aan de slag ging bij Feyenoord. "Dat was een andere periode. Ik had net twee wedstrijden op rij verloren met FC Utrecht. Ik zat niet lekker in mijn vel. Wat nu anders is? Ik lees nu niets meer, ik heb er minder last van. En de stemming is anders."

Stille fans

Toch keek Advocaat wel even raar op, toen hij donderdagochtend voor het eerst als eindverantwoordelijke van de Rotterdammers het trainingsveld opstapte. De aanwezige Feyenoord-fans hielden zich op de vlakte. "Ik vond het heel stil. Ze kijken waarschijnlijk de kat uit de boom. Dat is ook wel te begrijpen."

Europa League

Feyenoord staat twaalfde. Toch heeft Advocaat er vertrouwen in. "Ik denk dat we een selectie hebben die bovenin mee kan draaien. Wij moeten prijzen halen. En Europees voetbal is een prijs. Dat heeft deze club nodig. Het wordt een gevecht, zeker. De instelling moet veranderen, dan denk ik dat we een aardig elftal hebben. Ook in de Europa League hebben we nog mogelijkheden. Dat is realistisch, we hebben nog twee thuisduels te gaan."

Jaap Stam

Advocaat is ook kritisch op de voetballers van Feyenoord. "Dit heb ik de spelers verweten: ik hoorde en las overal dat ze achter Jaap Stam stonden. Maar dat heb ik niet gezien, want dan was hij nog trainer geweest. Het is een vrij stille groep, ook naar elkaar toe. Zeg toch eens wat als iemand een fout maakt! Dat hoort erbij!"

Van der Heijden

De Hagenaar schroomt zich niet om wijzigingen door te voeren. Zo zou de al afgeschreven Jan-Arie van der Heijden wel eens terug kunnen keren in de basis. "Ik ben geschrokken van de communicatie in de groep. Of eigenlijk het gebrek daar aan. Dat is een probleem. Dan is het soms goed om terug te grijpen naar de basis. Ié en Marcos Senesi zouden gepasseerd kunnen worden, ja."

Boskamp

Advocaat belde afgelopen zondag, tijdens de dramatisch verlopen Klassieker tegen Ajax, met ras-Feyenoorder en analist bij RTL7 Jan Boskamp. "Ik kan het niet meer aanzien, zei Jan. Ik was het met hem eens. We werden gespaard door Ajax. Dat mag niet. Het is ondenkbaar dat je zo neergezet wordt, als Feyenoord zijnde. Het is een basisprincipe dat je bij balverlies duels wint. Tegen Ajax hebben we alleen achter de bal aangelopen. Dat moet je ten koste van alles voorkomen. Dat moet veranderen. Ik wil meer strijd en beleving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore