Voetbal

'Corruptie: Russen kochten FIFA-leden om voor WK 2018'

30 oktober 2019 19:10 Aangepast: 30 oktober 2019 20:08
Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Hackers hebben op een Telegram-kanaal een dossier geplaatst, waarin het bewijs zou staan voor omkoping. Daardoor werd het WK 2018 aan Rusland toegewezen. Alle leden van het toenmalige uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA zouden aanbiedingen van miljoenen euro's hebben gekregen.

Dat meldt de Russische website The Insider. Russische autoriteiten zouden in 2018 FIFA-medewerkers hebben overgehaald om het toernooi te laten organiseren in Rusland. In een dossier dat hackers hebben laten uitlekken, zouden zich verschillende bewijzen van omkoping bevinden.

Beckenbauer

Voormalig lid Franz Beckenbauer kreeg bijvoorbeeld een aanbieding van drie miljoen euro om te stemmen op Rusland als gastland voor het WK van 2018. Wanneer de Russen de verkiezing zouden winnen, kreeg hij nog eens 1,5 miljoen euro extra. Het is niet bekend of Beckenbauer op het aanbod is ingegaan. 

Van voormalig vicepresident van de FIFA Jack Warner werd gezegd dat hij 'uiteindelijk stemt op het land dat het meeste biedt'.

Op 2 december 2010 werd de naam van het gastland van de Wereldbeker bekend gemaakt in Zürich. Volgens de uitslag van de verkiezing won Rusland in de tweede ronde en behaalde het meer dan de helft van de stemmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore