Ga naar de inhoud
Voetbal

Kritiek op trainingskamp Ajax in Qatar

Een privé-strand, buitenzwembaden en elf restaurants: het gaat Ajax aan niets ontbreken tijdens hun trainingskamp in Qatar. En ze verdienen er ook nog eens flink aan. Maar niet iedereen kan het besluit waarderen. Vooral de mensenrechtenschendingen in het land zetten kwaad bloed bij fans.

Ajax zal een aantal oefenwedstrijden spelen in Qatar, waarvan één tegen Bayern München. Het is de derde keer dat Ajax in de winterstop naar Qatar afreist. In 2015 verbleef de selectie er onder toenmalig trainer Frank de Boer voor het laatst. Ajax speelde toen een oefenwedstrijd tegen Schalke 04.

Moet
Lees ook:
Moet het WK van 2022 wel doorgaan in Qatar?

Volgens De Telegraaf kostte die trip in 2015 de Amsterdammers 150.000 euro, terwijl ze er deze keer 700.000 aan verdienen. Dat heeft te maken met de hernieuwde status van Ajax in Europa.

Ook zou het de club aan niks ontbreken: er is een privé-strand, buitenzwembaden, een spa, een tennisbaan en elf restaurants. 

Kritiek

Toch is niet iedereen enthousiast. In Qatar is er weinig ruimte voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, en voldoet de rechtspraak niet aan internationale standaarden. Ook hebben arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden aan de voetbalstadions gewerkt. 

Ajax is nog niet ingegaan op de kritiek, maar schrijft wel op de website waarom ze hebben gekozen voor Qatar. "De reden waarom Ajax dit aanbod heeft geaccepteerd is omdat de faciliteiten uitstekend zijn, evenals de beoogde tegenstanders. De trip biedt Ajax eveneens kansen om deze regio op zakelijk gebied te verkennen."

Bron: ANP/RTL Nieuws