Voetbal

'Guardiola wordt na dit seizoen lijsttrekker Catalonië'

21 oktober 2019 15:32 Aangepast: 22 oktober 2019 09:22
Beeld © Pro Shots / Action Images

Het is onrustig in Catalonië op dit moment. Miljoenen inwoners gaan de straat op, uit protest tegen de celstraffen van enkele Catalaanse separatistische leiders. Pep Guardiola heeft zich altijd achter de onafhankelijkheid van Catalonië geschaard en hij zou dit binnenkort zelf kunnen gaan nastreven als politicus.

Dit meldt de Spaanse krant El Confidencial, gespecialiseerd in onder andere politiek nieuws. De coach van Manchester City zou lijstrekker kunnen worden van de partij Junts per Catalunya, oftewel JxCat. Deze partij is gecentreerd rondom Carles Puigdemont, de Catalaanse ex-premier die gevlucht was naar België om het Spaanse Hooggerechtshof te ontlopen. Als hoofd van deze partij moet Guardiola uiteindelijk de onafhankelijkheid van Catalonië realiseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tot dertien jaar cel voor politici na uitroepen onafhankelijkheid Catalonië

Gedroomde kandidaat

De Catalaanse politicus Artur Mas was op 12 september te gast bij een ontbijtshow, waar hij zei een kandidaat-lijstrekker in zijn hoofd te hebben die 'geen politieke achtergrond heeft'. Kort daarna sprak Guardiola publiekelijk zijn steun uit aan de 'Democratische Tsunami'. Dit is een mysterieuze Catalaanse protestgroep die voor de onafhankelijkheid is en gelinkt wordt aan JxCat. Bronnen rondom de partij en Puigdemont bevestigen dat Pep de gedroomde kandidaat voor JxCat is.

De persteams rondom Manchester City en Artur Mas wilden niet reageren, maar de operatie om Guardiola de vrijheidsstrijd van de partij te laten leiden zou al zijn begonnen. Dit wordt andermaal bevestigd door onafhankelijke zakenmannen rondom FC Barcelona, de club die tevens de onafhankelijkheid steunt en waar Pep zijn carrière begon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

FC Barcelona: 'Gevangenisstraf is niet de oplossing'

Plannen dwarsbomen

Wanneer Guardiola lijsttrekker zou worden is het de bedoeling dat de nieuwe plannen van Puidgemont gedwarsboomd worden. De spiraal tussen Puidgemont en de huidige leider van de Catalaanse regering, Quim Torra, moet verbroken worden. De twee willen een nieuw Catalaans referendum om zo onafhankelijkheid te verkrijgen. De partij ziet hier eigenlijk geen heil in, met het mislukte vorige referendum in het achterhoofd.

De aankomende kandidatuur van Guardiola zou de opvallende stilte van de 'Democratische Tsunami' kunnen verklaren. De beweging heeft al een aantal dagen niet opgeroepen tot protest, omdat zij naar verluidt niet wil dat Guardiola gekoppeld kan worden aan het geweld wat het protest op dit moment met zich meebrengt.

Gezicht van Catalonië

De krant meldt dat alles wijst op een terugkeer van Guardiola naar Spanje. Bronnen rondom enkele sponsorbedrijven melden dat Pep na dit seizoen van plan is om te stoppen bij Manchester City. Zijn vrouw en kinderen zijn bovendien al terug verhuisd naar Catalonië.

Dat de coach het seizoen bij City wil afmaken, kan problemen met zich meebrengen. Het is twijfelachtig of de Catalanen zolang willen wachten met nieuwe verkiezingen, vanwege de huidige onrust. Als Guardiola niet mee kan doen als lijstrekker aan de Catalaanse verkiezingen, kan hij ook niet verkozen worden tot leider van de regering. 

Er is echter behoefte aan een 'nieuw gezicht van Catalonië'. Oude politici worden niet gesteund door Puidgemont en zelf kan hij door zijn vluchtgedrag ook niet meer optreden. Met zijn wereldwijde charisma lijkt de komst van Guardiola breed gedragen te worden. 

Guardiola draagt een geel lintje tijdens een persconferentie in het vorige seizoen, als steunbeweging aan de gevangen gezette Catalaanse politici. Guardiola draagt een geel lintje tijdens een persconferentie in het vorige seizoen, als steunbeweging aan de gevangen gezette Catalaanse politici.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Guardiola: ‘Manchester City nog niet klaar voor Champions League’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore