Voetbal

Hoe een schilderij Buffon hielp een depressie te overwinnen

17 oktober 2019 08:49 Aangepast: 17 oktober 2019 10:05
Gianluigi Buffon Beeld © AFP

Gianluigi Buffon staat al jaren aan de top van het internationale voetbal. Zijn prijzenkast zit bomvol en zijn bankrekening is goed gevuld. Toch is hij niet altijd gelukkig geweest. Op 26-jarige leeftijd leed de doelman aan een ernstige depressie.

"Ik voelde dat ik steeds moe was. Dus ik dacht dat als ik vroeg naar bed zou gaan, dat het dan wel overging. Ook hield ik rekening met een virus of iets dergelijks", vertelt Buffon aan The Players' Tribune. "We deden medische testen, maar ik had geen virus en ook geen ziekte."

Depressie

"'Dit moet iets anders zijn', dacht ik toen", gaat Buffon verder. "Op een dag wilde ik uit bed komen, maar mijn benen trilden helemaal. Ik had moeite met autorijden, maar ik ging (met angst) naar het trainingsveld. Ik had een gesprekje met de dokter daar. Hij vertelde me dat ik de symptomen had van een depressie."

De dokter kon Buffon helpen door enkele pillen aan te bieden, maar dat aanbod sloeg de doelman af. "Ik wilde dit zelf oplossen, zonder hulp van medicijnen. Als je altijd maar externe hulp zoekt, kan je nooit zelf iets oplossen. Dan zal je altijd op zoek gaan naar excuses. Je zal nooit weten wat jouw limieten zijn."

Schilderij

"Op een dag ging ik het huis uit en kwam ik voorbij een museum. Ik wilde gaan kijken en dus liep ik naar binnen. Er hingen wel 200 schilderijen, maar één maakte grote indruk: 'The Promenade' van Marc Chagall", vertelt Buffon. "Het was een schilderij dat ieder kind wel had kunnen maken, maar het gaf me wat ik nodig had. Geluk."

 

'The Promenade' van Marc Chagall. 'The Promenade' van Marc Chagall.

"Ik leefde alleen voor voetbal. Ik ging naar de training, kwam thuis, keek even tv en ging naar bed. Ik had geen andere drijfveren. Mijn persoon en mijn gedachten verschrompelde. En als je dat met je ziel laat gebeuren, gebeurt hetzelfde met je lichaam."

Herstel

"Ik wist de situatie uiteindelijk om te draaien. Ik gaf nieuwe impulsen aan mijn hersenen en na anderhalve maand was ik weer de oude" legt Buffon uit. "Mijn geluk was dat ik niet bang was om mijn kwetsbare ik in die moeilijke tijd te tonen. Ik praatte met de dokter, maar ook met mijn ouders, zussen, zwagers, vriendin en enkele vrienden. Dat heeft mij ontzettend geholpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore