Ga naar de inhoud
Catalaanse protesten

FC Barcelona: 'Gevangenisstraf is niet de oplossing'

FC Barcelona heeft zich gemengd in een Spaanse politieke discussie. Vandaag werden negen Catalaanse separatistische leiders veroordeeld tot lange gevangenisstraffen door het Spaanse Hooggerechtshof. Barça is het hier niet mee eens.

Dit laat de club weten in een statement op Twitter. Alle twaalf de politieke leiders pleitten niet schuldig te zijn aan rebellie. Negen van die leiders werden daar echter wel schuldig aan bevonden, terwijl de drie anderen alleen voor 'ongehoorzaamheid' werden veroordeeld. Zij kregen boetes opgelegd, maar hoeven geen gevangenisstraf uit te zitten.

13 jaar gevangenisstraf

De ex-vicepresident van Catalonië, Oriol Junqueras, heeft de langste straf opgelegd gekregen. Hij krijgt 13 jaar cel, wegens opruiing en misbruik van publieke geldfondsen. De aanklagers hadden tot 25 jaar cel voor hem geëist. De andere gevangenisstraffen zijn vanaf 9 jaar en meer.

In 2017 wilde veel Catalanen onafhankelijk van Spanje worden verklaard, wat leidde tot een Catalaans referendum. Dit referendum werd als illegaal bestempeld door het Spaanse Grondwettelijk Hof. Toen de nu veroordeelde leiders het referendum toch hadden doorgezet, leidde dit tot het clashen van politie en protestanten op de Catalaanse straten.

In de afgelopen dagen gingen honderden Catalanen weer de straat op, als protest tegen de veroordelingen. Ook vandaag is dit het geval en er wordt gevreesd dat dit weleens met geweld gepaard zou kunnen gaan. Er is inmiddels dan ook veel politie op de been in de Catalaanse steden.

 

 

Tot
Lees meer
Tot dertien jaar cel voor politici na uitroepen onafhankelijkheid Catalonië

Volledige statement:

''FC Barcelona, als een van de leidende organisaties in Catalonië en in overeenstemming met de historie van de club, voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en het recht op zelf beslissingen nemen, deelt vandaag mee, als reactie op het veroordelende vonnis van het Spaanse hooggerechtshof in relatie tot het open proces tegen de maatschappelijke en politieke Catalaanse leiders, dat:

Op dezelfde manier dat voorlopige gevangenisstraffen niet hielpen het conflict op te lossen, zal dit ook niet het geval zijn met de gevangenisstraffen die vandaag zijn opgelegd. Gevangenis is namelijk niet de oplossing. 

De oplossing van het Catalaanse conflict moet exclusief tot stand komen met politieke dialogen.

Daarom, nu meer dan ooit, vraagt de club alle politieke leiders om een proces van dialoog en onderhandeling te leiden om dit conflict op te lossen, wat ook zou moeten zorgen voor de vrijlating van de veroordeelde maatschappelijke en politieke leiders.

FC Barcelona uit ook haar steun en solidariteit aan de families van diegene die beroofd zijn van hun vrijheid.''