Oranje

De meest legendarische wedstrijd tegen Wit-Rusland ooit

12 oktober 2019 13:20 Aangepast: 12 oktober 2019 14:08
Beeld © ANP Foto

Het Nederlands elftal speelt morgen een EK-kwalificatiewedstrijd uit tegen Wit-Rusland in Minsk. Oranje en de Wit-Russen troffen elkaar negen keer eerder. VTBL kijkt terug op de meest memorabele van die wedstrijden: die van 6 september 1995 in de Rotterdamse Kuip.

De legendarische ontmoeting was eveneens een EK-kwalificatiewedstrijd, net als die van morgen. Nederland stond er destijds niet best voor in de groep, mede door een eerder verlies uit in Wit-Rusland. De thuiswedstrijd was cruciaal om te kwalificeren voor het EK 1996.

Blessure Kluivert

In de voorbereiding op de wedstrijd haakte spits Patrick Kluivert, toen van Ajax, geblesseerd af. Bondscoach Guus Hiddink riep Schalke 04-spits Youri Mulder een dag voor de wedstrijd op als vervanger. Mulder had al een tijdje niet meer bij de selectie gezeten en gaf gretig gehoor aan het verzoek van Hiddink.

Mulder startte niet in de basis en zag vanaf de bank dat Nederland het lastig had met de Wit-Russen. Het bleef lang 0-0 en de Oost-Europeanen kregen zelfs een grote kans op een doelpunt. Aanvaller Pyotr Kachura ging alleen op Edwin van der Sar af en omspeelde de keeper. Gelukkig wist Frank de Boer hem nog net op tijd te stuiten.

Gouden wissel

Na 65 minuten had Guus Hiddink genoeg gezien en bracht hij Mulder in de ploeg. De jongere generaties zullen hem vooral als commentator van de FIFA-spellen kennen. De meesten van ons hebben waarschijnlijk meer uren in het leven naar hem geluisterd dan naar onze eigen moeders.

Vroeger was Mulder een bekwame spits, wiens rol je kan vergelijken met die van Luuk de Jong tegenwoordig. Een pinch-hitter en targetman, die met zijn kopkracht en balvastheid een extra dimensie aan het aanvalsspel van de ploegen waar hij speelde gaf. De wissel tegen Wit-Rusland bleek een gouden greep van Hiddink.

Held van Oranje

Maar eerst kwam Nederland zelfs nog met tien man te staan. Aron Winter trok in de 76ste minuut aan de noodrem en kreeg rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Alle hoop op kwalificatie leek te zijn vervlogen, totdat daar plotseling, in de 83ste minuut, Youri Mulder voor de goal opdook.

De blonde draufgänger was veel scherper dan zijn tegenstander op een lange pass van mede-invaller Orlando Trustfull. Met een uiterste krachtinspanning zette hij zijn rechterschoen tegen de bal en die plofte magistraal in de rechterhoek. De hoop op het EK was weer springlevend en Youri Mulder de held van Oranje.

EK 1996

Dankzij de winst op Wit-Rusland en twee keer winst tegen Noorwegen (met wederom een goal van Mulder) en Malta, werd Nederland alsnog tweede in de groep. Hierdoor moest er een ultiem barrageduel tegen Ierland worden afgewerkt, dat met 2-0 werd gewonnen.

Nederland ging naar het EK in Engeland en Mulder mocht mee. Hij kwam in de kwartfinale, wat ook de laatste wedstrijd van Oranje op het EK bleek, als invaller het veld op.Oranje werd die wedstrijd helaas na strafschoppen door Frankrijk uitgeschakeld. Het EK 1996 was Mulders eerst en laatste eindronde. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore