Ga naar de inhoud
Overzicht

Dit zijn de meest indrukwekkende spelerstunnels ter wereld

Profvoetballers beleven veel spanning voor een wedstrijd, maar hét meest bloedstollende moment is het klaarstaan in de spelerstunnel en wachten op het seintje dat je het kolkende stadion mag betreden. Een indrukwekkende spelerstunnel is dan ook een belangrijk onderdeel van een stadion. VTBL zet vijf van de beste tunnels op een rijtje.

Lijst is in willekeurige volgorde, dus geen rangschikking.

1. Liverpool - Anfield 

Wat de spelerstunnel van Anfield zo speciaal maakt, is een bord. Niet zomaar een bord echter, maar het beroemde 'This Is Anfield' bord. De legendarische manager Bill Shankly hing het in 1974 op. Hij zag het als een manier om ''onze jongens te herinneren voor wie ze spelen en onze tegenstanders tegen wie ze spelen''.

In 1998 werd het bord om onbegrijpelijke redenen weggehaald, totdat Brendan Rodgers het in 2012 in ere herstelde. De huidige manager Jürgen Klopp erkent eveneens het belang van het bord, aangezien hij in 2016 zijn spelers verbood om het aan te raken. Iets wat vele spelers al decennialang doen voordat zij het veld op lopen, bij wijze van respect en goed geluk.

De spelers van Klopp mochten het bord pas aanraken wanneer zij een prijs wisten te winnen. Nadat afgelopen seizoen de Champions League werd binnengesleept, is het nu weer toegestaan om eer te bewijzen aan het legendarische bord.

2. NAC Breda - Rat Verlegh Stadion

De tunnel van NAC doet eer aan de naam van het stadion. Er zijn namelijk voor de tunnel overal ratten met bloeddoorlopen ogen geschilderd. Wanneer je als speler eenmaal met een volle broek de tunnel inkomt, is deze volledig zwart geschilderd. Het logo van NAC en spreuken als 'Altijd Doorzetten' en 'Nooit Opgeven' zijn met oplichtende verf geschilderd, die dankzij het gebruik van blacklights een indrukwekkend effect bieden.

3. Schalke 04 - Veltins-Arena

Bij Schalke 04 willen ze zich identificeren met de roots van de club. Een belangrijk onderdeel van de regio Gelsenkirchen waren de kolenmijnen. Omdat Schalke zichzelf bovendien ziet als een club van het volk, is de tunnel van de Veltins-Arena ontworpen om op een mijnschacht te lijken. Niet alleen mooi, maar ook nog eens met betekenis!

 

4. Rode Ster Belgrado - Stadion FK Crvena Zvezda

Schoonheid is niet per se het woord wat we zoeken als we naar de tunnel van Rode Ster Belgrado kijken. Angstaanjagend is een beter woord voor de betonnen buis. De combinatie van een leger aan ME-agenten en de graffiti op de muren maken het plaatje af. Althans, de heksenketel die de fanatieke aanhang in het stadion produceert speelt natuurlijk ook een rol. Deze is namelijk duidelijk te horen voor de spelers in de tunnel.

5. FC St. Pauli - Millerntor-Stadion

We sluiten af met cultclub St. Pauli, wiens tunnel in samenwerking met sponsor Under Armour is gerealiseerd. Het beroemde doodshoofd, het logo van de club, is door de hele tunnel te zien. Ook worden spelers verwelkomd met leuke teksten als 'Welcome Hell'. Hiernaast vormen graffiti en felle kleuren een indrukwekkende samenwerking, wat resulteert in de tunnel van een van de meest aparte clubs in de wereld.