Voetbal

Hans de Noteboom: De vergeten vedette uit de FIFA-games

10 oktober 2019 07:09 Aangepast: 11 oktober 2019 14:25

Velen kennen hem als scheidsrechter van de FIFA-games, maar voordat Hans de Noteboom scheidsrechter werd, was hij de beste speler van het Nederlands Elftal. Wat is het verhaal achter deze kale vedette?

Hans de Noteboom was een van de beste spelers uit FIFA 09. De 31-jarige spits was samen met Joep Maatje en Michelangelo van der Poel een nachtmerrie voor iedere verdediging.

Alleen David Villa, David Trezeguet, Carlos Tevez, Didier Drogba, Fansesco Totti, Miroslav Klose, Adriano, Zlatan Ibrahimovic en Luca Toni waren in deze editie beter.

Conflict tussen KNVB en EA

Dat De Noteboom in FIFA zat had alles te maken met een conflict tussen gamemaker EA Sports en de KNVB. De voetbalbond wilde, op aandringen van de broertjes De Boer en Edwin van de Sar, geld ontvangen omdat de portretrechten van de Oranje-internationals onrechtmatig werd gebruikt. EA Sports vond het gevraagde bedrag te hoog, waardoor gamers maar liefst zeven jaar opgescheept zaten met een nep Nederlands Elftal.

De kwaliteit was er niet minder om. Hans de Noteboom was namelijk een ware vedette. De boomlange spits was 1.87 meter. In FIFA 08 had het fenomeen een rating van 89. Ondanks zijn bouwjaar (1976) zat er nog meer in het vat. De kale rechtspoot had een potentieel van 90. De aanvaller blonk uit in koppen (95), schotkracht (92), afmaken (92) en balcontrole (89).

Eerbetoon

EA Sports en de KNVB klaarden de lucht in 2010. Vanaf FIFA 10 hing De Noteboom zijn schoenen aan de wilgen. Zelfs bij EA Sports waren ze kapot van dit verlies. De Kale Ketser kreeg een heus eerbetoon.

Nieuwe carrière

Gelukkig verdween De Noteboom niet voor altijd uit de game. In FIFA 11 keerde de vedette weer terug op het veld… als scheidsrechter! De Noteboom hield zich tijdens zijn voetbalcarrière al bezig met de regels rondom het spelletje en begon in 2011 als official.

De levende legende is zelfs actief op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore