Beste veld van Nederland

Oranje op recordjacht in De Kuip: 'Je wordt door de energie gedragen'

10 oktober 2019 07:35 Aangepast: 10 oktober 2019 09:33
Wijnaldum scoort voor het Nederlands elftal in De Kuip Beeld © ANP

Het Nederlands elftal speelt vanavond misschien wel een van de belangrijkste wedstrijden tot nu toe onder Ronald Koeman. De tegenstander is het stugge Noord-Ierland dat drie punten boven Nederland staat in de EK-kwalificatie. Toch hoeven we ons misschien helemaal geen zorgen te maken, aangezien de wedstrijd in De Kuip gespeeld wordt.

Als we kijken naar het verleden blijkt de Rotterdamse Kuip een haast onneembare vesting te zijn voor veel landen. De laatste nederlaag dateert alweer van 11 oktober 2000.

Energie

"Het verbaast me niets dat het Nederlands elftal al zo lang ongeslagen is in De Kuip", zegt oud-voetballer en analist Jan Boskamp. "Je wordt als speler echt gedragen door de energie die daar vrijkomt."

Nederlands elftal erg succesvol in De Kuip

Misschien moet de KNVB toch maar besluiten om alle grote wedstrijden in De Kuip te gaan spelen. De kans dat het Nederlands elftal wint is namelijk 16% groter in De Kuip dan in de Johan Cruijff ArenA. 

"Als je naar de spelers luistert spelen zij ook het liefst in De Kuip. Het veld is al jaren het beste veld van Nederland en het publiek zit heel dicht op de spelers."

25 wedstrijden ongeslagen

De laatste keer dat het Nederlands elftal verloor in De Kuip was tegen Portugal. Zij waren toen met 0-2 te sterk in een WK-kwalificatiewedstrijd. Oud-spelers als Frank de Boer, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert stonden toen nog in de basis en de huidige internationals Matthijs de Ligt en Donyell Malen waren pas één jaar oud.

Sinds die nederlaag heeft het Nederlands elftal al 25 wedstrijden op rij niet verloren in De Kuip. Dat is een evenaring van het record dat stamt uit de periode 1967-1982. Mocht er vanavond niet verloren worden dan gaat dat record er dus aan.

Zie hieronder de langst ongeslagen reeksen van het Nederlands elftal

Wat deze reeks nog extra bijzonder maakt is dat de laatste 16 wedstrijden allemaal gewonnen werden in De Kuip. Het Nederlands elftal maakte 43 doelpunten en kreeg er maar 3 tegen.

De Kuip geen garantie

Toch is het spelen in De Kuip niet direct een garantie op succes vanavond. "We moeten niet vergeten dat Noord-Ierland al vier keer gewonnen heeft", zegt Boskamp. "De vorige wedstrijd tegen Duitsland, hebben ze dan verloren, maar dat was ook met de hakken over de sloot."

Boskamp verwacht wel dat het Nederlands elftal ook dit keer met een overwinning de Kuip zal verlaten, maar waakt voor de druk die er bij zo’n wedstrijd komt kijken. "Het wordt nu bijna niet meer geaccepteerd als ze een keertje verliezen. In de ogen van veel mensen zijn ze al bijna Europees kampioen, niemand verwacht dat ze nu nog op hun flikker kunnen krijgen."

Geen Will Grigg

Noord-Ierland moet het tegen het Nederlands elftal doen zonder echt bekende namen. De bekendste speler bij de Noord-Ieren is Jonny Evans, de centrale verdediger van Leicester City, speelde tien seizoenen bij Manchester United.

Daarnaast is publiekslieveling Will Grigg niet opgeroepen voor deze wedstrijd. Will Grigg was bij het EK in 2016 misschien wel de bekendste speler van het toernooi. Dat kwam niet door zijn voetbalkwaliteiten, maar door een liedje dat over hem was gemaakt. 

Donny van de Beek

Het Nederlands elftal kan beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Jeroen Zoet en Davy Pröpper hebben zich geblesseerd afgemeld bij Ronald Koeman. Donny van de Beek, nog geblesseerd tijdens de wedstrijden tegen Estland en Duitsland, is inmiddels weer fit.

Boskamp, zelf fervent Feyenoorder, is blij dat Van de Beek er weer bij is. "Hij speelt helaas bij de verkeerde club, maar ik kan echt van hem genieten. Hij heeft scorend vermogen en diepgang. Er gaat zoveel gevaar van die jongen uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonder een minuut speeltijd zet EK-held Will Grigg stadions in vuur en vlam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore