Voetbal

Iraanse vrouwen zijn voortaan welkom bij voetbalinterlands

19 september 2019 12:56 Aangepast: 19 september 2019 14:19

Onder druk van de FIFA heeft Iran besloten voortaan vrouwen toe te laten bij voetbalinterlands van het nationale team. Volgens de Iraanse minister van Sport, Massoud Soltanifar, geldt de maatregel vooralsnog alleen voor interlands.

Het is vrouwen in Iran al veertig jaar verboden naar voetbalstadions te gaan.

Met het oog op de WK-kwalificatiewedstrijd op 10 oktober tegen Cambodja is het Asadi Stadion in Teheran verbouwd. Er zijn speciale toegangen en vrouwentoiletten gemaakt en een speciale voetbaltribune ingericht. Ook krijgen de vrouwen speciale politiebewaking, meldt de Iraanse minister op de website van zijn ministerie.

Ultimatum

President Gianni Infantino van de internationale voetbalfederatie FIFA zegt de Iraanse voetbalbond een ultimatum te hebben gesteld. "Ons uitgangspunt is helder en eensgezind: vrouwen moeten tot voetbalstadions in Iran worden toegelaten", zegt Infantino. "Nu is het tijd om dingen te veranderen."

De FIFA heeft de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de statuten opgenomen en indien Iran daar niet aan voldoet, kunnen maatregelen en zelfs uitsluiting volgen.

Of de conservatieve geestelijken het vrouwelijk bezoek aan de stadions ook zullen goedkeuren, is nog de vraag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalvrouw Madelon werd in Iran van de tribune gehaald: 'Ik was niet welkom'

Het feit dat vrouwen niet in stadions naar een voetbalwedstrijd mogen kijken, is de laatste tijd veel in het nieuws geweest.

Stadion uitgezet

Zo werd Madelon Bosman, de vriendin van de Nederlandse profvoetballer Kevin Jansen die in Iran voetbalt, eerder deze maand een stadion uitgezet. "Er zijn daar gewoon andere regels dan hier in Nederland", zei ze later tegen RTL Nieuws. 

"Daar moet ik me aan houden en dat is prima. Verder vind ik Iran een fantastisch land, en de mensen zijn heel lief."

Verkleed als man

In juni dit jaar werd de Iraanse fotografe Forough Alaei bekroond met de eerste prijs in de categorie sport van de World Press Photo. Zij had foto's gemaakt van Iraanse vrouwen die zich vermommen als man, zodat ze toch hun favoriete voetbalclub kunnen zien spelen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore