Voetbal

Torenhoge transferuitgaven zorgen voor nieuw record

13 september 2019 14:32 Aangepast: 13 september 2019 14:35
Frenkie de Jong bij FC Barcelona Beeld © Pro Shots / Action Images

Elke transferperiode lijken de transferuitgaven niet nóg meer te kunnen stijgen, maar ook afgelopen zomer werd er weer flink met geld gesmeten. De wereldvoetbalbond FIFA deelt opvallende cijfers van de vijf grootste competities.

Sinds 2010 houdt FIFA alle transfers bij met het International Transfer Matching System, en daarmee kunnen ze na het sluiten van de transfermarkt gemakkelijk alle cijfers naast elkaar leggen. In hun nieuwste rapport focussen ze vooral op de Engelse, Spaanse, Duitse, Franse en Italiaanse clubs, ook wel 'The big 5' genoemd.

Gezamenlijk zijn deze competities verantwoordelijk voor meer dan 75 procent van de wereldwijde uitgaven tijdens de transferzomer (van 1 juni tot en met 2 september). In totaal gaven ze 3,9 miljard euro uit, wat een stijging van 8.3 procent betekent ten opzichte van vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Messi over Neymar: 'We hebben nooit om een transfer gevraagd'

Premier League

De Engelse competitie blijft de absolute koploper, met 1,22 miljard euro aan transferuitgaven. Wel is opvallend dat ze voor het eerst in jaren in Engeland minder uitgaven dan het jaar ervoor: de transferuitgaven daalden met 7,5 procent. Spanje gaf juist flink meer uit (+20 procent), en is de tweede competitie ooit die meer dan 1 miljard dollar uitgaf.    

Ook Nederland komt voorbij in het rapport, ook al behoort onze voetbalcompetitie lang niet tot de grootste vijf. Ondanks de drukke transferzomer van met name Ajax en PSV werd in Nederland 'slechts' 104 miljoen euro uitgegeven. Hiermee gaven de Nederlandse clubs gezamenlijk 10 procent meer uit dan vorig jaar. 

Nederland heeft financieel één van de gezondste competities van Europa, en dat is afgelopen transferzomer alleen maar versterkt. Tegenover alle uitgaven staat namelijk een stijging van de inkomsten met 232 procent naar 356 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore