Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Divisie hoger: Ajax promoveert naar de smallcap-index

12 september 2019 11:00
Dusan Tadic en Hakim Ziyech van Ajax. Beeld © ANP

Over anderhalve week is het aandeel Ajax, de enige Nederlandse beursgenoteerde voetbalclub, opgenomen in de smallcap-index. Hiermee speelt het aandeel een divisie hoger.

Ajax staat al sinds mei 1998 aan de beurs genoteerd, maar tot nu toe alleen aan de lokale markt. Samen met Ajax gaat ook Neways, een bedrijf in elektronica, van de lokale markt naar de smallcap-index. 

Nummers 51-75

De 25 grootste fondsen op de Amsterdamse beurs (gecorrigeerd voor de aandelen die in vaste handen zijn en waarin dus niet wordt gehandeld) komen in de AEX-index. De nummers 26 tot en met 50 belanden in de midkap en de nummers 51 tot en met 75 komen in de smallcap-index.

Opname in de smallcap-index betekent dat een bedrijf wat zichtbaarder is voor beleggers. Verder kan de index worden gebruikt door beleggers in smallcap- fondsen om hun relatieve prestatie te meten: hebben we het beter of slechter gedaan dan de markt voor smallcaps?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat de Champions League precies oplevert voor Ajax

Nu nog 23 smallcaps

In de smallcap-index zitten normaal gesproken, net als in de AEX-index en de midkap, 25 fondsen. Nu zijn dat er 23 fondsen. Dat komt omdat de bedrijven BinckBank en Wessanen zijn overgenomen.

BinckBank is gekocht door het Deense Saxo Bank en verdwijnt per 25 september van de beurs. Op Wessanen is een onvoorwaardelijk overnamebod uitgebracht door het Frans PAI, dat meer dan 91 procent van de aandelen heeft.

Daalt handel, dan uit de index

De samenstelling van de AEX, de midkap en de smallcap index wordt elke drie maanden aangepast. Daarbij wordt gekeken naar de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel.

Ajax en Neways waren nummer 74 en 75, dat betekent dat zij nipt in de index belanden. Mocht de handel in de komende twaalf maanden dalen naar de gebruikelijke niveaus, dan lopen Ajax en Neways dus de kans om weer uit de smallcap index te vallen.

Koers eind april hoogtepunt

De koers van Ajax bereikte op 28 april de hoogste koers ooit, van 24,70 euro, dat was twee dagen voor de eerste wedstrijd van de halve finale van de Champions League. Rond die datum werd er ook flink gehandeld in Ajax. Nadat de finale op de valreep werd gemist, daalde de koers ook weer hard.

Nu staat de koers weer een stuk lager, maar op zo'n 18 euro is de koers wel op een niveau dat vóór medio april van dit jaar nog nooit was neergezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore