Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Na slechte jaren

Nederland rekende makkelijk af met Cyprus, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend geweest

10 september 2019 16:52 Aangepast: 10 september 2019 21:03
Van Drongelen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Jong Paraguay Beeld © ANP

Niet alleen het 'grote' Oranje speelt deze week om EK-kwalificatie. Ook Jong Oranje hoopt de eerste stappen richting het EK te zetten. En dat is nodig ook: Jong Oranje was er de afgelopen drie EK's niet bij. Toch is er hoop voor de toekomst van Oranje.

Vanavond speelde Jong Oranje de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatie tegen Jong Cyprus. Na een vroege achterstand werd in Doetinchem eenvoudig met 5-1 gewonnen.

Een goed begin, terwijl het de afgelopen jaren vaker mis dan goed ging voor de Nederlanders. Oranje werd in 2006 en 2007 nog kampioen (toen het EK eenmalig twee jaar achter elkaar gespeeld werd), maar voor de zes EK's die volgden, kwalificeerde Jong Oranje zich maar één keer.

EK prestaties Jong Oranje deze eeuw

 • 2000: Groepsfase
 • 2002: Niet gekwalificeerd
 • 2004: Niet gekwalificeerd
 • 2006: Winnaar
 • 2007: Winnaar
 • 2009: Niet gekwalificeerd
 • 2011: Niet gekwalificeerd
 • 2013: Halve finale
 • 2015: Niet gekwalificeerd
 • 2017: Niet gekwalificeerd
 • 2019: Niet gekwalificeerd

Er loopt altijd genoeg talent in Jong Oranje, maar dat komt er lang niet altijd uit. En de talenten die potentieel goed genoeg zijn, is de bondscoach vaak snel kwijt. Zo zat Bergwijn niet lang geleden nog bij Jong Oranje, en deze kwalificatiereeks moest bondscoach Van de Looi Donyell Malen en Justin Kluivert afstaan omdat ze nodig waren in het Nederlands elftal.

"Je werkt altijd voor het Nederlands elftal, dat weet je van tevoren", zegt Cor Pot, die zich in 2013 als laatste bondscoach met Jong Oranje kwalificeerde voor een EK. "Je moet altijd hopen dat er genoeg talenten zijn zodat je weer kunt aanvullen." Toch denkt hij dat er op dit moment genoeg goede spelers zijn om eindelijk het EK weer eens te halen.

Keepers Jan Hoekstra, Maarten Paes, Kjell Scherpen

Verdedigers Danilho Doekhi, Azor Matusiwa, Rick van Drongelen, Sherel Floranus, Justin Hoogma, Perr Schuurs, Owen Wijndal, Deyovaisio Zeefuik

Middenvelders Abdou Harroui, Ferdi Kadioglu, Teun Koopmeiners, Noa Lang, Ludovit Reis, Dani de Wit

Aanvallers Tahith Chong, Daishawn Redan, Kaj Sierhuis, Calvin Stengs

Bondscoach Erwin van de Looi

Toekomstige spelers Oranje

Het belangrijkst is uiteindelijk of de spelers van Jong Oranje kunnen doorstromen naar het Nederlands elftal. Eén van de eerste namen die Cor Pot te binnen schiet als hij denkt aan toekomstige Oranjespelers is Daishawn Redan. De aanvaller speelde in de jeugd van Ajax, en is via Chelsea bij Hertha BSC beland. Hij is pas 18 jaar, en zou dus bij onder 19 kunnen spelen, maar zit in Jong Oranje. Volgens Pot is dit een speler die ver kan komen.

Ook Calvin Stengs is een naam die snel bovenkomt als het over Oranjespelers voor de toekomst gaat. Toch begrijpt Pot wel dat hij op dit moment nog bij Jong Oranje zit. "Ik vind hem een zeer talentvolle speler, maar hij moet eerst groeien", zegt hij. "Ik snap wel dat Koeman op dit moment voor andere aanvallers kiest." Maar in de toekomst hoeft dit volgens Pot zeker niet altijd zo te zijn, Stengs is wat hem betreft duidelijk één van de jongens die kan doorgroeien tot het grote Oranje. 

En ook al gaat het vaak over de aanvallers, Cor Pot ziet op dit moment één van de grootste talenten achterin lopen. Rick van Drongelen, die als 20-jarige al aanvoerder is van HSV (bij afwezigheid van eerste aanvoerder Aaron Hunt). "We moeten niet alleen naar aanvallers kijken", zegt Pot. "Die jongen doet het hartstikke goed. Hij speelt op het tweede niveau van Duitsland, maar dat is een heel hoog niveau." Al heeft hij met De Ligt en Van Dijk natuurlijk moordende concurrentie.

Grote kinderen

Goed presteren in Jong Oranje is belangrijk, maar daarna begint het echte werk pas. In de 'gouden lichting' die in 2006 en 2007 kampioen werd zaten bijvoorbeeld grote talenten als Ismail Aissati, Collins John, Royston Drenthe en Boy Waterman, die allemaal niet of nauwelijks voor Oranje zijn uitgekomen. Maar waren er ook spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel, Ron Vlaar en Demy de Zeeuw, die allemaal flink wat interlands hebben gespeeld.

Kruiswijk, De Ridder, Maduro, Rigters, Drenthe en Janssen op het EK in 2007 Kruiswijk, De Ridder, Maduro, Rigters, Drenthe en Janssen op het EK in 2007

Volgens Cor Pot ben je er nog lang niet als speler van Jong Oranje. "Het gaat om die laatste stap, je moet je gewoon blijven ontwikkelen." En dat kan best moeilijk zijn op die leeftijd. "Het zijn grote kinderen", zegt Pot. "Ze zijn nog net niet goed genoeg, maar ze komen eraan. In de leeftijd tussen Louis Vuitton tas en Bentley, noem ik dat wel vaker." En dat kan best een heftige periode zijn. "Ze worden bekend, en komen ineens in het landelijke nieuws. Dat doet wat met je. De ene kan dat beter aan dan de andere", zegt hij zonder namen te willen noemen.

Virgil van Dijk

En ook als je het niet redt in Jong Oranje, zegt dat zeker niet alles. Virgil van Dijk is daar volgens hem het beste voorbeeld van. "Van Dijk is als spits begonnen, werd toen middenvelder en later stopper. Ik heb hem toen geselecteerd als verdediger, en Virgil werd helemaal zoek gespeeld in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Daarna heb ik hem niet meer opgeroepen", herinnert Pot zich. "Als ik zie hoe die jongen zich daarna heeft ontwikkeld, daar heb ik heel veel respect voor. Hij is nu de beste van de wereld."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore