Duitsland-Nederland

Ronald Koeman: 'Het elftal met het meeste initiatief heeft gewonnen'

06 september 2019 23:40 Aangepast: 07 september 2019 00:04

Ronald Koeman beleefde een geweldige avond in Hamburg. Na een haperende start zag de bondscoach hoe Oranje Duitsland uiteindelijk helemaal overliep en met 2-4 won. "We hadden nog ruimer kunnen winnen."

Verdiend was het ook, vond Koeman. "Volgens mij heeft het elftal dat het meeste initiatief heeft getoond gewonnen. Ik vond Duitsland heel afwachtend. Ze hebben één wapen: hun snelheid. Op basis daarvan kwamen ze ook op voorsprong."

'Niet meer belopen'

Over de tweede helft was hij lovend. "We kregen meer rust in het spel en bereidden onze aanvallen beter voor. Dat hebben we heel goed gedaan. Op een gegeven moment konden zij het niet meer belopen. Toen hebben wij toegeslagen."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje zet flinke stap op weg naar EK met klinkende zege op Duitsland

Oranje sloeg toe nadat Koeman Denzel Dumfries en Marten de Roon had gewisseld voor Davy Pröpper en Donyell Malen. "Die wissels pakten goed uit. Maar andere mensen zullen zeggen, waarom ben je niet zo begonnen. Maar dan was het wel heel aanvallend geworden. Misschien dat zij maandag tegen Estland wel mogen starten."

'Scheids wilde het spannend maken'

Ook aanvoerder Virgil van Dijk vond de overwinning dik verdiend. "Alleen wilde de scheidsrechter het nog even spannend maken" sneerde hij richting de scheidsrechter, die Duitsland wel heel makkelijk een strafschop gaf.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Virgil snapt er niks van: 'Kom op man, even serieus'

"Ik kon niet geloven dat hij een strafschop gaf. Daarna hebben wij het alsnog rechtgezet. Gelukkig konden we die snel verwerken en zijn we gewoon doorgegaan. Dit is een mooie stap richting EK."

Speelschema

Met de riante overwinning is duidelijk dat Oranje helemaal meedoet  in poule C, waar de stand tot nu toe erg vertekend was door het ongebruikelijke speelschema. Dit was pas de derde wedstrijd voor Oranje, en al de tweede tegen Duitsland.

Voetbaldwerg Noord-Ierland had al vier wedstrijden gespeeld, allemaal tegen de andere 'kleine' landen. Die won Noord-Ierland alle vier, waardoor ze - zeker voor vanavond - een straatlengte voorsprong leken te hebben op Nederland. 

Volgens Frenkie de Jong, die zijn eerste doelpunt in het Oranje-shirt maakte stelt dat Nederland nu gewoon de favoriet is in de poule. "We moesten winnen om de regie in de poule te krijgen. Dat is gelukt want ons onderlinge resultaat is nu beter dan Duitsland. We moeten maandag van Estland winnen en dan moeten we het EK van volgend jaar niet meer in gevaar laten komen."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore