Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Dakconstructie AZ schoot tekort, club kiest voor nieuw dak

30 augustus 2019 16:38 Aangepast: 30 augustus 2019 21:17

Het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar, het stadion van voetbalclub AZ, is ingestort doordat de harde wind het naar beneden drukte. De dakconstructie was niet ontworpen op zo'n neerwaartse windbelasting. Bovendien waren lasverbindingen in de draagconstructie te dun en was de constructie door eerdere stormen al verzwakt.

Dit stelde Erik Middelkoop van Royal Haskoning DHV vrijdagmiddag. Het bedrijf onderzocht waarom het stadiondak deels instortte en presenteerde in het AFAS Stadion de voorlopige bevindingen. Volgens hem is bij het ontwerp, de doorberekening en de productie "heel veel misgegaan".

Heel nieuw dak

AZ kiest er nu niet voor om de schade te repareren en het dak te verstevigen, maar om meteen het hele dak -een klein deel uitgezonderd- te vernieuwen.

En als er dan toch langere tijd niet wordt gevoetbald, maar gebouwd, wil AZ de kans grijpen om het stadion te verbeteren. Hoe exact, dat zei Eenhoorn niet. "We denken aan capaciteitsuitbreiding en aan meer comfort. Het kan hier hard waaien in het stadion."

Eenhoorn verwacht bovendien dat een compleet nieuw dak sneller te realiseren is dan het repareren van het huidige dak. 

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore