Voetbal

Dit is wat de Nederlandse clubs kunnen verdienen in de Europa League

30 augustus 2019 11:45 Aangepast: 30 augustus 2019 12:15
Beeld © Pro Shots / Marcel van Dorst

De kwalificatie voor de Europa League legt de Nederlandse clubs geen windeieren. PSV kan sowieso op ruim 7 miljoen euro rekenen, AZ mag 6,5 miljoen euro bijschrijven en Feyenoord moet het doen met 5,76 miljoen euro. Maar daar blijft het niet bij, bij goede prestaties kunnen deze bedragen flink oplopen.

Voor iedere club in de Europa League geldt dezelfde startpremie, 2,93 miljoen euro. Hiernaast krijgen clubs extra geld op basis van hun positie op de coëfficiëntenranglijst. PSV staat het hoogst, waardoor zij 2,86 miljoen erbij krijgen. AZ volgt met 2,29 miljoen en Feyenoord met 1,57 miljoen.

De clubs krijgen ook een deel van de tv-gelden. Hoeveel is nog niet precies bekend, omdat de marketpool van de UEFA voor Nederlandse clubs pas na het seizoen naar buiten wordt gebracht. Het zal in ieder geval hoger zijn dan in het seizoen 2017/2018, waar het bedrag 4,2 miljoen euro bedroeg. De pool wordt eerlijk verdeeld en de drie Nederlandse clubs kunnen dus op minimaal 1,27 miljoen euro extra rekenen.

 

Presteren

Wanneer de Nederlandse clubs goed presteren wordt dit door de UEFA beloond. Een overwinning in de groepsfase levert 570.000 euro op, een gelijkspel 190.000. Bij groepswinst mag een club anderhalf miljoen bijschrijven. Als plaatsing voor de volgende ronde via een tweede plek in de groep tot stand komt, levert dit een miljoen op.

Hoe verder je in het toernooi komt, hoe meer geld je ontvangt:

  • Laatste 16 - 1,1 miljoen euro
  • Kwartfinale - 1,5 miljoen euro
  • Halve finale - 2,4 miljoen euro
  • Finale - 4,5 miljoen

Een eventuele winst levert de kampioen vier miljoen euro op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bekijk het Europa League-avontuur van AZ, Feyenoord en PSV bij RTL 7

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore