UEFA

Van Dijk troeft Ronaldo en Messi af en is UEFA Men's Player of the Year

29 augustus 2019 19:17 Aangepast: 29 augustus 2019 22:01
Beeld © Pro Shots / Action Images

Virgil van Dijk is door de UEFA in Monaco uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. De 28-jarige verdediger van Liverpool bleef Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voor.

Van Dijk is vereerd, zegt hij. "Ik heb voor elke stap in mijn voetbalcarrière heel hard moeten werken, maar dat hoort bij mij en ik ben dan ook heel trots dat ik nu deze trofee heb gewonnen."

Van Dijk heeft het beste seizoen van zijn carrière tot dusver achter de rug. De aanvoerder van het Nederlands Elftal won afgelopen seizoen met zijn club de Champions League en na de finale werd hij uitgeroepen tot Man of the Match.  

Hij werd al uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar in Engeland door zowel collega's als voetbalfans, ook al eindigde zijn club in de competitie nipt als tweede. Deze maand won hij met Liverpool wel de Europese Supercup ten koste van Chelsea. 

Eerste verdediger ooit

De prijs voor Europees voetballer van het jaar wordt sinds 2011 uitgereikt. De jury bestaat uit 55 sportjournalisten en 80 coaches van clubs uit de groepsfase van de Champions League. Van Dijk is de eerste Nederlander en de eerste verdediger ooit die de prijs ontvangt. Vorig jaar ging de titel naar de Kroaat Luka Modric (Real Madrid).

Van Dijk speelde in de jeugdopleiding van Willem II en maakte zijn eerste professionele minuten bij FC Groningen. Daarna speelde hij bij Celtic en Southampton. In december 2017 betaalde Liverpool ongeveer 84 miljoen euro voor de verdediger, waarmee hij de duurste Nederlandse voetballer ooit werd. 

Misschien ook beste speler van de wereld

Van Dijk is ook nog in de race om tot beste speler van de wereld te worden verkozen door wereldvoetbalbond FIFA. Hij is genomineerd samen met negen anderen, onder wie Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong. De winnaar wordt bekendgemaakt op 23 september tijdens een gala in Milaan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore