Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Europa League

Kansenmissend AZ doet zichzelf tekort

22 augustus 2019 22:14 Aangepast: 22 augustus 2019 22:41
Beeld © Pro Shots / Joep Leenen

In een akelig leeg stadion van FC Twente is AZ niet dichter bij de groepsfase van de Europa League gekomen. De club uit Alkmaar miste veel kansen en moest in het eerste duel met Royal Antwerp FC genoegen nemen met een gelijkspel (1-1).

Slechts een kleine 4000 toeschouwers van AZ hadden de moeite genomen om de bijna 200 kilometer naar Enschede af te leggen. Afgelopen zondag waren ze nog met ruim 8500 man sterk naar Den Haag gekomen voor het duel met FC Groningen. Uit angst voor supportersrellen gaf de de Haagse burgemeester Pauline Krikke echter geen toestemming voor het duel met oudste profclub van België.

Het is voor AZ nog even afwachten wanneer het weer in het eigen stadion met het ingestorte dak terechtkan. Maar van een thuisvoordeel tegen Antwerp was nauwelijks sprake, met ruim 20.000 lege stoeltjes in het stadion van FC Twente. Belgische supporters waren helemaal niet welkom. Antwerp heeft al wel ruim 15.000 tickets verkocht voor de return, die in Brussel wordt afgewerkt omdat stadion de Bosuil niet aan de richtlijnen van de UEFA voldoet.

Aanvallende wissels

AZ had het lastig met de ervaren tegenstander met veel verschillende nationaliteiten. Myron Boadu was dicht bij de 1-0 en Fredrik Midtsjø stuitte op doelman Sinan Bolat. Antwerp speelde minder verdedigend dan verwacht. Keeper Marco Bizot reageerde attent toen hij onder vuur werd genomen door Simen Juklerod en Ivo Rodrigues. Vlak voor rust was hij kansloos na een inzet van Dylan Batubinsika. De verdediger scoorde op aangeven van Dieumerci Mbokani, die Pantelis Hatzidiakos in de lucht aftroefde. Het was pas de eerste tegentreffer van AZ in acht officiële duels van dit seizoen.

AZ drong aan na rust. Boadu was dicht bij de gelijkmaker. Daarna koos trainer Slot voor drie aanvallende wissels. Antwerp wankelde en moest na 73 minuten verder met tien man, na een tweede gele kaart voor Buta. Dat was voor AZ reden om alles op de aanval te gooien, met de gelijkmaker van Boadu als gevolg.

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore