Voetbal

Wetenschappelijk onderzoek: 'Messi beter dan Ronaldo'

22 augustus 2019 08:15 Aangepast: 22 augustus 2019 11:13
Beeld © Pro Shots / Action Images

Is Lionel Messi de beste voetballer, of toch Cristiano Ronaldo? Het is een discussie waar voetballiefhebbers maar niet uit lijken te komen. Een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven biedt nu uitkomst. "Messi heeft meer impact dan Ronaldo."

De Belgische universiteit ontwikkelde een model, dat exact kan berekenen wie nu beter is. "Computerwetenschappers van de universiteit in Leuven hebben samen met het Nederlandse data-intelligentiebedrijf SciSports een model ontwikkeld dat niet alleen de doelpunten en assists van Messi en Ronaldo in kaart brengt, maar alle acties van de twee sterspelers", schrijft het Belgische Sporza

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cristiano Ronaldo niet eens met transfersommen: 'Ik zou 300 miljoen waard zijn'

Professor Jesse Davis legt uit hoe het model werkt. "De waarde van een voetballer wordt vaak bepaald door doelpunten en assists. Een doelpunt is echter een zeldzame gebeurtenis, want in een wedstrijd gebeuren naar schatting gemiddeld 1.600 acties. Ons model bekijkt elke actie - schoten, passes, dribbels, tackles - en berekent de waarde ervan."

Er is gekeken naar de seizoenen 2013-2014 tot en met 2017-2018. De jaren waarin de twee sterspelers allebei in de Spaanse competitie uitkwamen. Daaruit blijkt dat Messi meer impact heeft gehad als voetballer dan Ronaldo. "In de eerste seizoenen liggen de scores van Messi en Ronaldo zeer dicht bij elkaar. Vanaf het seizoen 2015-2016 neemt Messi afstand van zijn eeuwige rivaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verschil met Messi is dat ik met verschillende clubs de Champions League heb gewonnen'

Messi uitzonderlijk

De impact die Messi op het veld heeft, is bijzonder. "Je hebt spelers die minder aan de bal komen, maar wel een grote impact hebben. Dat is typisch voor spitsen als Harry Kane, Mohamed Salah en Cristiano Ronaldo. Messi is op dit vlak uitzonderlijk: de Argentijn voert een heel hoog aantal acties uit en die hebben ook nog eens een hoge waarde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`