Voetbal

'Ajax werkt met Celtic en Kopenhagen aan 'nieuwe Champions League''

19 augustus 2019 17:55 Aangepast: 19 augustus 2019 19:02
Beeld © ANP

Ajax heeft zich met Celtic en FC Kopenhagen gebogen over de toekomst van de Champions League. De drie kampioenen zijn van mening dat de opzet van het miljoenenbal moet veranderen en komen met een plan.

Ajax, FC Kopenhagen en Celtic willen vooral verandering in de wijze van kwalificatie, meldt het Deense Ekstrabladet. Op dit moment worden de startbewijzen per competitie aangewezen. Zo zijn Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië verzekerd van vier tickets voor de Champions League, waardoor dit jaar clubs als Atalanta en Lille mogen deelnemen. 

Clubranking

De drie topclubs zien echter liever dat de UEFA de startbewijzen per club uitdeelt, en dus niet per competitie. Zij willen de beste 20 clubs van de UEFA-clubranking naar het hoofdtoernooi sturen en de overige 12 plaatsen beschikbaar stellen voor de play-offs. Op dit moment is die verhouding 26-6.

Met het nieuwe plan had Ajax dit jaar mogen deelnemen aan het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers staan namelijk, mede dankzij een uitstekend Europees jaar tijdens het afgelopen seizoen, op plek 20 van de UEFA-clubranking. 

Contrast

Het plan staat in groot contrast met de plannen die UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft voor de Champions League. Hij wil juist een meer gesloten toernooi met een promotie/degradatie-regeling, waardoor het voor de grote clubs bijna een zekerheid wordt dat zij ieder jaar deelnemen. Voor kleinere clubs wordt het dan juist moeilijker om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA: 'We willen teams zoals Ajax beschermen'

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore