Voetbal

Spaanse media sparen De Jong: ’Geen steun van ploeggenoten’

17 augustus 2019 10:55 Aangepast: 17 augustus 2019 12:56
Frenkie de Jong verloor zijn eerste competitieduel met FC Barcelona. Beeld © ANP

Frenkie de Jong kreeg vrijdagavond niet het debuut in de Primera División waar hij op hoopte. FC Barcelona verloor bij Athletic de Bilbao dankzij een schitterende treffer van Aritz Aduriz. De kranten in Spanje zijn een dag na de wedstrijd mild voor de Nederlander ten opzichte van zijn tegenvallende teamgenoten.

De Jong kreeg van trainer Ernesto Valverde een basisplaats in het openingsduel van de Spaanse competitie en speelde de volledige 90 minuten mee. Ook topaankoop Antoine Griezmann stond in de basis. Lionel Messi zat nog niet bij de selectie.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

38-jarige Aritz Aduriz scoort met een fantastische omhaal tegen Barça

Spaanse kranten mild voor Frenkie

Volgens Sport lag de nederlaag van Barcelona niet aan De Jong en vond juist dat de oud-Ajacied een positieve indruk maakte tijdens zijn competitiedebuut.

''Valverde gaf De Jong verantwoordelijkheid en daar liep hij niet voor weg. Hij probeerde het team met en zonder bal te organiseren, nam zijn verantwoordelijkheid en speelde met intensiteit'', aldus het Catalaanse sportmedium. ''De Jong kreeg geen steun van zijn ploeggenoten, het ontbrak hem aan afspeelmogelijkheden.'' Sport gaf de 7-voudig Oranje-international het rapportcijfer 6, waar mededebutant Griezmann een 4 kreeg.

Frenkie de Jong werd op het middenveld vaak onder druk gezet door de 33-jarige veteraan Raul Garcia. Frenkie de Jong werd op het middenveld vaak onder druk gezet door de 33-jarige veteraan Raul Garcia.

El Mundo Deportivo zag dat De Jong rustig bleef onder de felle druk van Bilbao en directe tegenstander Raul Garcia. ''Garcia gebruikte zijn agressiviteit om De Jong onder druk te zetten”, aldus de Spaanse krant. ''Ondanks die druk bleef De Jong karakter tonen. Hij vroeg om de bal en bleef rustig, ook al wist hij de lijnen niet zo uit te zetten als hij had gewild.''

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Frenkie baalt van verlies en gaat voortaan restauranttips geven in plaats van Sierd

Ook kritische geluiden

Toch waren niet alle Spaanse media positief over het competitiedebuut van De Jong. ''Er werd veel van De Jong verwacht, zijn eerste optreden was echter niet heel opvallend en zelfs wat teleurstellend'', schrijft de Madrileense krant Marca.

''Op het middenveld wonnen ze nooit de tweede bal en daar lag de basis van de nederlaag'', vindt AS. ''De Jong werd minder in het spel betrokken dan hij had gewild. Hij had weinig ruimte om zich in te manoeuvreren en kon het spel niet maken zoals hij dat vaak deed bij Ajax. Hij leek meer bezig te zijn met het niet willen verliezen van de bal dan met het durven nemen van risico’s.''

Frenkie de Jong in duel met Bilbao-aanvaller Inaki Williams. Frenkie de Jong in duel met Bilbao-aanvaller Inaki Williams.

El Desmarque was het meest kritisch op de Nederlander. ''De Jong kreeg door de afwezigheid van Sergio Busquets veel ruimte en vrijheid in de opbouw, maar hij werd volledig overrompeld door het fysieke spel van Athletic.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore