Conclusie Onderzoeksraad

Dak AZ-stadion stortte in door lasbreuken, acuut risico voor rest van dak

16 augustus 2019 11:11 Aangepast: 16 augustus 2019 14:04
Het AZ-stadion is voor een deel ingestort. Beeld © ANP

Falende lasverbindingen zijn de oorzaak van het instorten van een deel van de overkapping van het AZ-stadion in Alkmaar.

Dat meldt de OVV, de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad waarschuwt AZ en de gemeente Alkmaar dat ook de rest van het dak het kan begeven door de lasverbindingen. Er is sprake van een acuut risico, schrijft de OVV in een brief.

Controleren en maatregelen nemen

De voetbalclub moet de constructie controleren en eventueel maatregelen nemen. De gemeente als vergunningverlener moet dat controleren.

Detail breuklijn Detail breuklijn

Een deel van de overkapping van de Molenaartribune stortte op 10 augustus in. Daarbij vielen geen gewonden, er was op het moment van instorten niemand in het stadion.

De OVV is bezig met een verkennend onderzoek. Naar verwachting zal de raad volgende week besluiten of er verder onderzoek noodzakelijk is.

Bezweken lasverbindingen Bezweken lasverbindingen

Consequenties wedstrijdschema

"AZ neemt dit zeer serieus op", communiceert de club op de eigen website. "Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. (...) De consequenties voor het wedstrijdschema van AZ worden op korte termijn in kaart gebracht en besproken met KNVB en UEFA."

Zondag ontvangt AZ in Den Haag, in het stadion van ADO, FC Groningen. Over de wedstrijden daarna kan nog niets worden gezegd, zegt een woordvoerder.

De eerstvolgende thuiswedstrijd, na die van zondag, is op 22 augustus: tegen Antwerp in de Europa League. Dan zou het stadion van ADO opnieuw een optie kunnen zijn. Het eerste thuisduel in de competitie is op 14 september, tegen Sparta. ADO speelt dat weekend uit tegen Feyenoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Herstel stadion AZ duurt minstens een jaar'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

AZ-supporters rouwen om ingestort dak: 'Het is toch je plekkie dat weg is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore