Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Van Nilis tot Kokmeijer; de horrorblessures in het voetbal

14 augustus 2019 14:07 Aangepast: 14 augustus 2019 17:05
Reis is getroffen door Tyton Beeld © Pro Shots / Peter Lous

Het is precies 38 jaar geleden dat een 'opengeritste' Ewald Lienen de wereld schokte. Helaas zouden daarna nog veel zware voetbalblessures volgen. VTBL maakte een top 10 van ernstige kwetsuren na pittige duels of gewoonweg grove overtredingen. Mensen zonder sterke maag: haak vooral nu af...

10. Schmeichel kan het niet aanzien

In 1996 breekt Coventry City-verdediger David Busst zijn rechterbeen op verschillende plaatsen. Manchester United-doelman Peter Schmeichel kan het niet aanzien en loopt met de handen voor de ogen weg. Zijn revalidatie duurt zeven maanden en door een ziekenhuisbacterie, ook dat nog, zal Busst nooit meer een wedstrijd spelen.

9. Nilis niet lucky

Na jaren geschitterd te hebben bij PSV, gaat Luc Nilis in 2000 zijn geluk beproeven bij Aston Villa. Maar in zijn derde wedstrijd gaat het helemaal mis. Zijn bijnaam Lucky Luc laat hem in de steek. In het duel met Ipswich Town komt de sympathieke Belg lelijk in botsing met doelman Richard Wright. Nilis zal nooit meer op topniveau voetballen.

8. Ramsey geramd

Stoke City-speler Ryan Shawcross denkt in 2010, tijdens het thuisduel met Arsenal: "Het is hij, of ik." En houdt niet in als Aaron Ramsey en hij richting de bal glijden. De middenvelder van de Gunners breekt scheen- en kuitbeen en zal bijna een jaar aan de kant staan. Ramsey is ondanks alles nog wel op het allerhoogste niveau actief: hij speelt tegenwoordig voor Juventus.

7. EK-gemis voor Eduardo

Twee jaar eerder wordt Arsenal al geconfronteerd met een ernstige blessure van een sterspeler. Aanvaller Eduardo tikt de bal net weg voor het gestrekte been van Martin Taylor van Birmingham City. De geboren Braziliaan, maar international van Kroatië, breekt zijn scheenbeen en mist het EK van 2008. Eduardo herstelt volledig, speelt nog voor onder meer Shakhtar Donetsk en is er op het EK van 2012 wel bij.

6. De beuk op Battiston

Mensen die dinsdagavond PAOK-doelman Alexandros Paschalakis op Ajacied Hakim Ziyech zagen afstormen, kregen misschien wel een déjà vu. Beroemd en berucht is namelijk eenzelfde soort actie op het EK van 1982. In de halve finale tussen voormalig West-Duitsland en Frankrijk raakt keeper Toni Schumacher Patrick Battiston vol met de heup. De Fransman beschadigt nekwervels en ruggengraat, verliest twee tanden en raakt zelfs in coma door de doldwaze beuk van de Duitser. Battiston komt er weer bovenop en wordt twee jaar later zelfs Europees kampioen.

5. Het geschreeuw van Reis

In 2010 botst de beloftevolle spits Jonathan Reis snoeihard op Roda JC-doelman Przemyslaw Tyton. Het geschreeuw van de Braziliaanse aanvaller van PSV gaat door merg en been in het Philips Stadion. Hij blijkt alles in zijn knie te hebben afgescheurd en komt dat seizoen niet meer in actie. Vitesse geeft hem jaren later een nieuwe kans, maar Reis wordt nooit meer de oude.

4. Peeper gebroken

Marcel Peeper zal de naam Sergei Gorlukovic moeilijk kunnen horen. De zeer talentvolle aanvaller wordt in 1990, tijdens een vriendschappelijke (!) interland tussen Oranje en Rusland, door hem de wedstrijd uitgeschopt. De eenmalige international loopt een dubbele beenbreuk op. 2,5 jaar later maakt de speler van FC Twente pas zijn rentree en de grote belofte die hij was, lost hij nooit meer in. Vanaf minuut 1.12 is de pittige overtreding in beeld.

3. Lienen opengeritst

Een van de goorste en meest ongelukkige blessures ooit. Ewald Lienen, speler van Arminia Bielefeld, krijgt een trap te verduren van tegenstander Norbert Siegmann. Een combinatie van botte pech en een strak aangespannen huid zorgt voor een vreselijk aangezicht: zijn been wordt als het ware opengeritst en het bot is zelfs zichtbaar. De woedende Lienen wil vol adrenaline de trainer van Siegmann aanvliegen, omdat die zou hebben aangezet tot hard spel. Na 23 hechtingen en 17 dagen revalideren kan hij weer voetballen, maar Lienen zal altijd worden gekoppeld aan deze horrorblessure.

2. Wat doet Witsel?!

Axel Witsel is tegenwoordig een gerespecteerd Belgisch international en basisspeler bij Borussia Dortmund. Aan het begin van zijn carrière raakt hij echter zwaar in opspraak. In de verhitte topper tussen Standard Luik en Anderlecht van 2009 gaat de middenvelder zwaar over de schreef. Hij laat zijn noppen dalen op de inglijdende Marcin Wasilewski. De Pool loopt daardoor een open dubbele beenbreuk op. Witsel wordt persona non grata in België. Een zware schorsing en een vlek op zijn blazoen zijn de gevolgen. Wasilewski komt er bovenop en wordt in 2016 zelfs Engels landskampioen met Leicester City.

1. Kokmeijer moet weer leren lopen

Een aanslag die menig voetbalfan nog op het netvlies heeft staan. In 2004 trapt Niels Kokmeijer als speler van Go Ahead Eagles een bal weg. Hij ziet de instormende Rachid Bouaouzan niet of te laat. Zijn gestrekte been werkt als een bijl; Kokmeijer wordt doormidden gekliefd. Een dubbele beenbreuk en vijf operaties zijn het resultaat. Voetballen zal er nooit meer in zitten en hij moet opnieuw leren lopen. Door de grove charge wordt Bouaouzan door een rechtbank zelfs veroordeeld wegens zware mishandeling; een unicum in het Nederlandse voetbal. Voor zware blessures geldt dat helaas niet...

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Keiharde tackle maakte einde aan Niels' profvoetbalcarrière: 'Niet de indruk dat het hem speet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore