Primeur in voetballand

Stéphanie Frappart schrijft geschiedenis en fluit Liverpool-Chelsea: 'Tijden veranderen'

14 augustus 2019 10:53 Aangepast: 14 augustus 2019 13:57
Frappart zorgt voor een primeur en is door de UEFA aangewezen op de topper te fluiten.

De vrouwelijke scheidsrechter Stéphanie Frappart fluit vanavond de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea. Een primeur in voetballand. Betekent dit dat vrouwen binnenkort ook in de eredivisie op het fluitje gaan blazen? "Laat dit een boost voor vrouwen zijn."

Frappart is volgens kenners vastberaden, heeft stalen zenuwen, is een uitstekend manager en beschikt over een topconditie. De Nederlandse scheidsrechter Lizzy van der Helm kent haar. "Deze vrouw is op en top professional."

Geweldige primeur

Van der Helm: "Ze is een mooi voorbeeld voor vrouwen in mannenwerelden: tijden veranderen." Ook volgens scheidsrechter Kevin Blom is het erg bijzonder wat er vanavond gebeurt. Blom is coördinator vrouwenarbitrage bij de KNVB. 

Waarom het zo lang heeft moeten duren? "Om zo'n wedstrijd te fluiten, moet je echt heel goed zijn. Heel veel vlieguren maken. Dat heeft deze vrouw gedaan", zegt Blom.

42 vrouwen

Vrouwelijke scheidsrechters zijn nog flink in de minderheid, weet Blom. "De poule vrouwen waaruit je kunt vissen is veel kleiner. Ter vergelijking: we hebben in Nederland een poule van 4200 mannen tegenover een poule van 42 vrouwelijke scheidsrechters."

Lizzy van der Helm in actie. Lizzy van der Helm in actie.

Is dit het begin van een trend? "Ik zie het als een positieve ontwikkeling. Laat deze ontwikkeling een boost zijn voor andere vrouwelijke scheidsrechters", zegt Blom. En Van der Helm: "Het aantal vrouwen dat nu actief is, is nog erg klein. Daarbij is het voor ons lastiger om aan dezelfde fysieke eisen te voldoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quiz: wat weet jij van de Europese Supercup?

Ajax-Feyenoord

Maar de KNVB is bezig stappen te zetten, zegt Van der Helm. "In de toekomst zal een vrouw, ook in ons land, zeker het hoogste podium halen. Alles heeft zijn tijd nodig." Maar een vrouwelijke scheids die een topper als Ajax-Feyenoord fluit? Dat ziet Blom in ieder geval nog niet zo snel gebeuren. 

Ook sportsocioloog Agnes Elling verwacht niet dat het zo snel gaat. "Deze Stéphanie blijft nog steeds een uitzondering. Al zie je wel steeds meer vrouwelijke scheidsen opduiken in het voetbal. Het WK vrouwenvoetbal heeft daar ook een belangrijk steentje aan bijgedragen."

De Française Stéphanie Frappart tijdens het WK Vrouwenvoetbal. De Française Stéphanie Frappart tijdens het WK Vrouwenvoetbal.

Fluit een vrouw anders?

Frappart floot tijdens dat WK de finale. Nederland verloor die met 2-0 van Amerika. Of een vrouwelijke scheidsrechter het moeilijker heeft dan haar mannelijke collega? Van der Helm vindt dat er weinig verschil is tussen het fluiten van mannen en vrouwen. "Maar de reacties binnen en buiten de lijnen zijn wellicht anders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Dijk vindt het prima dat een vrouw fluit

Blom denkt dat het vrouw zijn ook positief kan werken bij mannen. "De mannen zullen haar in het begin vast even testen. Maar dat duurt hooguit vijf minuten. Dan vergeten ze dat de scheids een vrouw is en staat alles in het teken van het winnen van de wedstrijd. Ik denk juist dat mannen sneller respect tonen voor een vrouw."

'Ze weet wat ze doet'

Sportsocioloog Elling denkt dat Frappart wel onder een vergrootglas komt te liggen. Maar vooral door het publiek. "Fanatieke supporters hebben het al snel op de scheids gemunt. Als ze foutjes maakt, zal ze vast sneller beoordeeld worden door supporters. Maar deze vrouw is ontzettend goed, ze weet absoluut wat ze doet."

Wie is Stéphanie Frappart (35)?

  • We kennen haar van de finale van het WK Vrouwenvoetbal die Nederland verloor van de VS.
  • In april was Frappart de eerste vrouw die een wedstrijd in de hoogste Franse klasse voor de mannen floot.  
  • Volgens kenners heeft ze 'een grote emotionele beheersing'. Ze is een 'diplomaat', een 'pedagoog' en ze beschikt over een topconditie. 
  • 'Vaak zegt ze niets, maar buigt ze ook niet', omschrijft de Franse pers haar.  
  • Toen een speler een keer aan haar vroeg: 'Moet ik mevrouw of meneer tegen u zeggen?, antwoordde ze streng: 'Wat denk je, als je kijkt hoe ik eruit zie? 
  • Het is niet voor het eerst dat een vrouw een wedstrijd tussen twee mannenteams in een Europese competitie leidt. Nicole Petignat uit Zwitserland floot drie kwalificatiewedstrijden in de toenmalige UEFA Cup.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore